Woon je in Nederland en ben je ouder dan 18 jaar? Dan ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je zorg nodig hebt, hoef je niet alle kosten die dit met zich meebrengt uit eigen zak te betalen. Een zorgverzekeraar vergoedt namelijk (een deel van) de kosten. Verwacht overigens niet dat alles vergoed wordt, want bij een zorgverzekering krijg je te maken met eigen risico. De meeste mensen hebben hier weleens van gehoord, maar lang niet iedereen weet hoe het eigen risico binnen een zorgverzekering precies werkt. Geldt dit ook voor jou? In deze tekst vertellen wij je alles wat je over het eigen risico van een zorgverzekering moet weten.
Verplicht eigen risico
Voor wat betreft het eigen risico binnen een zorgverzekering wordt onderscheid gemaakt tussen verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. We beginnen hier met het verplicht eigen risico. Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt in Nederland namelijk het verplicht eigen risico voor zorgkosten die gemaakt vergoed worden door de basisverzekering. Heb je zorg nodig die vergoed wordt door de basisverzekering? Dan draai je (gedeeltelijk) zelf op voor deze kosten. Dit gaat net zolang door tot jouw eigen risico voor een jaar ‘op’ is.
De hoogte van het verplicht eigen risico wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Dit betekent dat het verplicht eigen risico bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is. In 2022 bedraagt het verplicht eigen risico 385 euro. Door het eigen risico kan de premie niet alleen lager blijven, maar wil de overheid mensen ook bewust maken van de kosten die zorg met zich meebrengt.
Vrijwillig eigen risico
Nu je weet wat het verplicht eigen risico is, wordt het tijd om naar het vrijwillig eigen risico van een zorgverzekering te kijken. In tegenstelling tot het verplicht eigen risico staat het vrijwillig eigen risico niet vast. Je kunt dit op 0 euro laten staan, maar het is ook mogelijk om voor 100, 200, 300, 400 of 500 euro te kiezen. Verhoog je jouw vrijwillig eigen risico? Dan wordt dit opgeteld bij het verplicht eigen risico van 385 euro. Hierdoor draai je zelf op voor een groter deel van de zorgkosten.
Wie denkt dat het verhogen van het vrijwillig eigen risico alleen maar nadelen heeft, heeft het mis. Er zit namelijk ook een groot voordeel aan. Door jouw vrijwillig eigen risico te verhogen, gaat de premie namelijk omlaag. Hierdoor bespaar je op jouw zorgverzekering.
Studenten en een zorgverzekering
Gemiddeld gezien hebben studenten het financieel gezien niet bijzonder breed. Daarom grijpen zij de kans om te besparen vaak met beide handen aan. Dit kan onder meer door het vrijwillig eigen risico tot het maximum te verhogen. Jouw premie valt dan een stuk lager uit dan wanneer je het vrijwillig eigen risico op 0 euro laat staan. Bij veel verzekeraars kun je overigens ook een speciale studenten zorgverzekering afsluiten. De premie hiervoor ligt lager dan voor de reguliere zorgverzekering. Verhoog je ook nog eens het vrijwillig eigen risico? Dan ga je nog minder betalen voor jouw zorgverzekering.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel