Voor vrouwen van iedere leeftijd is de balans van hormonen heel belangrijk bij het handhaven van een goede gezondheid. Samen met insuline (voeding) en cortisol (stress) vormen oestrogeen en progesteron de basis van een goede hormoonbalans.
De fysieke klachten, zoals opvliegers en nachtzweten, zijn vooral bekend. Vrouwen met chronische stress hebben meestal heftiger en meer klachten. We vinden het al snel ‘normaal’ om veel lichamelijke klachten te hebben.
Vrouwen zijn gewend om door te zetten en dapper te zijn, ook als we moe zijn. Mentale klachten uiten zich vaak in wisselende stemmingen, somberheid, angsten en onzekerheden.
Wat veroorzaakt eigenlijk die enorme vermoeidheid die vrouwen ervaren, bijvoorbeeld bij PMS en de menopauze?
Oestrogenen dalen in de week voor je menstruatie en in de overgang. Ze hebben een groot effect op vermoeidheid. Oestrogenen werken samen met het stresshormoon cortisol. Wanneer oestrogeen daalt, is cortisol ook uit balans, en dit leidt onder andere tot vermoeidheid. Daarom is het zo belangrijk om je hormonen goed in balans te houden.
Als we veel stress hebben, maken we meer stresshormoon aan, wat ten koste gaat van
de productie van geslachtshormoon.
Stressvermindering leidt weer tot minder hormonale klachten; het is een wisselwerking.Wat kun je zelf doen? Wist je dat, als je een half uur wandelt, er al stresshormonen afgebroken worden en gelukshormonen worden aangemaakt? Meer ontspanning kan al bijdragen aan beter slapen. Beter slapen zorgt voor minder vermoeidheid overdag.
Een overgangsverpleegkundige helpt. Wij luisteren en geven uitleg, en samen maken we een persoonlijk plan om je klachten aan te pakken.
Reageer op dit artikel