Wie kent het niet: pijn in de onderrug, last van de schouders, pijn in de pols? Het is een veel gehoorde klacht in deze tijd. En niet alleen meer bij ouder wordende mensen: ook jonge mensen worden hier al mee geconfronteerd.
Wat kan de oorzaak zijn van de overbelasting op de botten, spieren en gewrichten? De pijn kan er ineens zijn, bijvoorbeeld na een flinke klus in de tuin of door een verkeerde beweging. Dan is er sprake van een acute pijnklacht, die doorgaans ook snel verholpen kan worden of die door wat rust, gecombineerd met een rustig bewegingspatroon, van voorbijgaande aard is.
Vervelender is het als de klachten chronisch zijn. Mensen die dagelijks tobben met een pijnlijke onderrug, pijnlijke heup of knieën, vastzittende nek of schouders en pijnlijke, opgezette gewrichtjes. Bij chronische klachten is het zoeken naar de oorzaak van de klacht belangrijk. De pijn is het symptoom, de vraag om iets in je houding of gedrag te veranderen.
Als reflexzonetherapeut bespreek ik tijdens het intakegesprek met mijn cliënt de houding. Hoe zit je op je stoel, in de auto, achter de pc of tablet en telefoon? Is er sprake van een bekkenscheefstand, waardoor het ene been en ook de onderrug extra belast wordt? De pijnklachten worden dan ook versterkt doordat de spieren die rond de gewrichten zitten extra worden belast. Door de spieren te ontspannen en sterker te maken, is al een deel van de pijnklachten te verhelpen.
Bij pijnlijke gewrichten kan er sprake zijn van artrose (slijtage) in de gewrichten. Dat kan door een arts of reumatoloog worden vastgesteld. De behandeling bestaat dan voor een groot deel uit pijnbestrijding, kijken naar de voeding en het afvoeren van de afvalstoffen die op het aangedane gewricht neerslaan.
Reageer op dit artikel