Mensen die hoogsensitief zijn, hebben een andere manier van prikkelverwerking dan mensen die minder sensitief zijn. Ze kunnen last krijgen van angst en overgevoeligheid. Bij kinderen is het al te herkennen. Heeft jouw zoon of dochter last van onverklaarbare hoofdpijn of buikpijn of is hij of zij angstig of perfectionistisch? Dan zou jouw kind zomaar eens hoogsensitief kunnen zijn.
Marjan Verkerk van De Terebint merkt dat zij steeds meer hoogsensitieve personen in haar praktijk krijgt. Zij biedt psychosociale hulp aan zowel volwassenen als aan kinderen. Voor haar is begeleiding een samenwerking tussen cliënt en therapeut. De hulpvraag staat centraal en is het uitgangspunt voor de therapie. Bij kindertherapie richt Marjan zich op de mogelijkheden die jouw kind in zich heeft.
Spel is de taal van het kind
Kinderen die gevoelig zijn en op school bijvoorbeeld geplaagd worden, kunnen daar angstig van worden. Het kan zijn dat je kind in bed plast, weinig durft of geregeld huilt. Ouders hebben al van alles geprobeerd. Kinderen die zich angstig voelen, weten vaak niet goed waar dit gevoel vandaan komt. Marjan houdt daarom observatiesessies in een grote kamer waar jouw kind alle ruimte heeft om vrij te spelen. Observaties vertellen Marjan meer dan het kind zelf kan verwoorden. Er zijn gezelschapsspellen aanwezig, Playmobil, maar bijvoorbeeld ook zand, water en scheerschuim. Marjan geeft jouw kind nieuwe ervaringen en helpt het zelfvertrouwen te vergroten. Ook biedt zij opvoedingsondersteuning. In een adviesgesprek bespreekt Marjan haar bevindingen vanuit de observatiesessies. Dan kijken jullie ook naar het vervolg: hoe nu verder? Welke stappen gaan jullie zetten? Hoe pakt ze de therapie aan? Wat verwacht ze van jou of jullie? Als ouder(s) krijg je namelijk een actieve rol in de hulp aan je kind.
Ieder begeleidingstraject is uniek
Marjans ervaring leert dat ouders geregeld zeggen ‘eigenlijk herken ik mezelf ook in de kenmerken van hoogsensitiviteit’. Ze vindt het belangrijk dat je als gezin tot bloei komt. Om dit te realiseren moet de angel uit het probleem gehaald worden en niet aan symptoombestrijding gedaan worden. Hoe jonger je dit doet, hoe beter. Maar, ook als volwassene kun je leren wat jouw sterke punten zijn. Therapie voor volwassenen is bij iedereen anders en afhankelijk van de hulpvraag. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om auto te rijden of om naar het buitenland te gaan. Waar komt die angst vandaan en hoe kun je daar het beste mee omgaan? Marjan kan jou helpen in een veilige omgeving. Veiligheid vindt zij erg belangrijk. Marjan is aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen en ze maakt voor de behandeling van psychosociale problemen gebruik van een integratieve therapie. Dat wil zeggen dat jullie verschillende therapievormen (kunnen) inzetten: Transactionele Analyse, Rationele Emotieve Therapie, Gestalt en Beeldcommunicatie. Wil je hier meer over weten of wil je weten of Marjan jou kan helpen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Reageer op dit artikel