Als je het koud hebt, dan wil je het liefste jezelf lekker omhullen met zachte materialen die je heerlijk warm houden. Iedereen heeft wel die ene wollen trui die je dan aantrekt of die heerlijke fleecedeken om je helemaal onder te verstoppen. Wol is vaak een materiaal waar we het eerst naar kijken als het gaat om behaaglijkheid en het verwarmen van je lichaam. Dat is niet zo vreemd als je weet dat wol en schapenvachten al eeuwenlang geliefd zijn vanwege hun zachte, comfortabele eigenschappen. Een schapenvacht biedt een natuurlijke warmte en is een prachtig, duurzaam materiaal met gezondheidsvoordelen. Een schapenvachtje is heerlijk om in je favoriete stoel te leggen. Het ziet er daarbij ook nog eens heel mooi en natuurlijk uit, en het houdt je warm wanneer je dat nodig hebt.
Schapenvachten
Schapenvachten en wol van het schaap worden veelvuldig gebruikt voor allerlei verschillende producten. Van UGG’s voor dames tot aan de medische vachtjes om blessures mee te behandelen. Schapen worden eens per jaar geschoren om ze van hun heel dikke vacht te ontdoen, zodat ze weer klitvrij door het leven kunnen. Een schaap wordt nooit helemaal kaalgeschoren, maar behoudt twee tot drie centimeter van zijn vacht. Zo blijft het schaap beschermt tegen de zon en eventuele kou in het voorjaar. Na het scheren wordt de wol gewassen om er vervolgens andere producten van te maken. Wol bijvoorbeeld, maar ook als vulling van dekbedden en kussens. Schapenvachten worden overigens ook bewaard als schapen geslacht worden. Je kan deze vachten in zijn geheel kopen of het wordt met leer en al gebruikt voor het maken van schoenen en kleding.
Eigenschappen van schapenvacht
Schapenvachten hebben een paar heerlijke, unieke eigenschappen. Wol isoleert tegen kou en verkoelt bij warmte. Het schapenvacht isoleert de warmte en houdt het vast, zonder dat je gaat zweten. Daarom is het dus zo fijn in sloffen en schoenen; je voeten blijven droog en heerlijk warm. Een ander bijzondere eigenschap van schapenvacht is dat het lanoline bevat. Dit wordt ook wel wolvet genoemd. Het wolvet wordt vaak voor een groot deel uit de vachten verwijderd en weer gebruikt voor huidverzorgingsproducten, zoals crème voor handen, gezicht of voeten, zeep, lippenbalsems en zelfs shampoo. Het wolvet is heel fijn als je snel last hebt van een ruwe huid in de winter of droge lippen. Het wolvet in de wol of in het schapenvacht zorgt er ook voor dat het vacht zelfreinigend is; vuil wordt nauwelijks vast gehouden en er is geen grond voor het groeien van bacteriën. Heb je dus snel last van voetschimmel, dan is het dragen van schoenen en sloffen gevoerd met schapenvacht een goed idee.
Warmteregulering
De isolerende eigenschappen dankt schapenvacht aan de dichte wolvezels. Deze houden warmte lucht vast en geeft dat vervolgens aan je terug. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur dus op peil, zonder dat je oververhit raakt. Dit maakt schapenvacht perfect om je lichaam warm te houden op koude dagen, of je het nu gebruikt als plaid, op een stoel of als warmtekussen in bed. Heb je snel last van spierpijn of een slechte doorbloeding, dan kunnen de isolerende eigenschappen van schapenvacht en wol je helpen om je lichaam warm te houden. De warmte en zachtheid van schapenvacht kan pijn verlichten en spanning verminderen, terwijl het natuurlijke materiaal je huid laat ademen.
Lekker slapen met schaapjes
Je kan natuurlijk schaapjes tellen om de slaap te vatten of een schapenvachtje toevoegen aan je beddengoed om mogelijk tot een diepere en rustgevende nachtrust te komen. Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen. Ten eerste als je het snel koud hebt in bed kan het schapenvachtje helpen om het sneller behaaglijk warm te hebben. Daarnaast kan een schapenvacht drukverlagend werken, omdat de wol zich naar je lichaamsvorm aanpast. Deze natuurlijke demping kan meehelpen om druk op gewrichten en spieren af te laten nemen. Uiteraard kan dit weer helpen bij het verminderen van pijnklachten en het voorkomen van rusteloze nachten. Een wollen dekbed kan tevens werken als zwaartedeken om sneller tot rust te komen. Daarnaast is wol van nature hypoallergeen, wat betekent dat het minder vatbaar is voor stofmijt en bacteriën, zodat mensen met allergieën of ademhalingsproblemen gewoon kunnen slapen.
Ondersteuning bij blessures en pijnverlichting
Het is al genoemd dat schapenwol en schapenvachten een positieve bijdrage kunnen leveren bij fysieke klachten of blessures. Dat komt door de natuurlijke veerkracht van wol waardoor drukpunten worden ontlast, wat kan helpen bij het herstel van blessures en verlichting biedt bij aandoeningen als artritis en rugpijn. Het is ook een uitstekende keuze voor mensen die langdurig zitten of liggen, omdat het materiaal doorligplekken voorkomt door een betere drukverdeling en goede luchtcirculatie. Het is een van de functies van schapenwol die het zo een geliefd materiaal maakt in de zorg. Veel fysiotherapeuten en zorgprofessionals raden het gebruik van schapenvachten aan als onderdeel van een comfortabele en ondersteunende omgeving voor herstel, zowel thuis als in klinische instellingen.
Ecologisch, duurzaam en veelzijdig
Schapenvachten kunnen een goede bijdrage leveren aan je algehele welzijn én voor het milieu. Het is namelijk een duurzaam en biologisch afbreekbaar materiaal dat vele jaren meegaat. Het vereist weinig onderhoud en gaat vaak een leven lang mee, wat het een verantwoorde keuze maakt voor wie waarde hecht aan duurzaamheid. Schapenvachten kun je daarnaast op verschillende manieren gebruiken. Het kan verwerkt worden tot wol voor een warme sjaal of deken, de vacht zelf kan als vulling worden gebruikt voor een dekbed of als voering voor kleding, er kunnen dekens van worden gemaakt of zo als vacht op huid om heerlijk in te zitten of op te slapen. Het is geschikt voor alle leeftijden, lekker zacht en gewoon behaaglijk.
Schapenvachten zijn meer dan alleen een luxe accessoire: ze zijn een natuurlijke manier om warmte, comfort en ondersteuning te bieden. Van een betere nachtrust en pijnverlichting tot ultiem comfort voor je voeten, schapenvachten hebben tal van voordelen die zowel je gezondheid als je welzijn zouden kunnen verbeteren. Het is natuurlijk, duurzaam en biedt warmte. Geen wonder dat we er zo dol op zijn.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel