Vanaf het moment dat je kind ter wereld komt, krijgt het lichaam een hoop te verduren. Vaak ontstaat hierdoor onopgemerkt lichaamsspanning. Hierdoor kunnen allerlei andere klachten ontstaan. Body Stress Release (BSR) is een holistische manier om het lichaam van opgeslagen spanning te verlossen. BSR-behandelaars Robert Molenaar en Marike Tromp behandelen mensen van alle leeftijden en vertellen meer over BSR bij je opgroeiende kind en tijdens de zwangerschap.
Body Stress Release: wat is het en wat doet het?
Body Stress Release betekent letterlijk: lichaamsspanning loslaten. BSR is er voor iedereen, van jong tot oud, gezond of ziek. Body Stress Release helpt dan ook tegen vele lichamelijke klachten. De klachten zijn het gevolg van opgebouwde stress in het lichaam die ervoor zorgt dat spieren continu onder spanning staan. BSR is een zachte techniek die het lichaam stimuleert om deze spanning los te laten, waardoor de klachten verdwijnen. Na een behandeling zal het lichaam het teveel aan opgebouwde en vastgezette spierspanning laag voor laag loslaten, waardoor het lichaam kan herstellen. Body Stress Release activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, maar daarvoor moet het lichaam eerst de vastgezette spanning loslaten. Ook daar helpt BSR bij.
BSR bij je baby
De geboorte van je baby vraagt niet alleen veel van jouw lichaam, maar ook van het lichaam van je kind. Zeker wanneer er sprake is van een zware bevalling is de kans groot dat je baby geboren wordt met ‘body stress’, oftewel spierspanning. Het is daarom aan te raden om je baby zo snel mogelijk na de geboorte te laten onderzoeken op lichaamsstress zodat eventuele ongemakken zoals constant huilen, moeite met eten of verstopping voorkomen kunnen worden. Tijdens de behandeling ligt je baby op de buik van jou of je partner. Baby’s en kinderen reageren heel snel op BSR, aangezien de spanning pas korte tijd aanwezig is in het lichaam. Ook voor de moeder is het goed om zich te laten onderzoeken op opgeslagen spierspanning na de bevalling.
BSR bij je peuter
Een peuter- of kleuterlichaam krijgt veel te verduren. Je kind is op deze leeftijd voortdurend bezig om de wereld te verkennen. Het valt vaak en maakt heftige bewegingen tijdens het spelen. Ook ouders kunnen onbewust bijdragen aan lichaamsstress: door je kind tijdens het spelen aan de armen of benen door de lucht te zwaaien, kan het lichaam verkrampen. De spanning wordt vaak opgeslagen in de nek en onderrug. BSR kan het lichaam helpen deze stress los te laten.
BSR bij je kinderen
Kinderen lopen ongemerkt een hoop stress op door bijvoorbeeld het gebruik van mobiele telefoons en tablets. Doordat ze vaak te lang in dezelfde, meestal onnatuurlijke houding zitten, komt er veel extra druk op de nek. Ook gebeurtenissen op school of thuis kunnen ervoor zorgen dat je kind spanning opslaat. De spieren verkrampen en zenuwen kunnen in de verdrukking komen. Door de spanning die dan ontstaat in het lijf, kan je kind bijvoorbeeld drukker worden, concentratieproblemen ontwikkelen of langdurig bedplassen. BSR kan dat gemakkelijk en snel oplossen. En het belangrijkste: kinderen vinden het leuk om BSR te ondergaan!
BSR tijdens de puberteit
In de puberteit worden kinderen zelfbewuster en dit kan je kind een ongemakkelijk gevoel geven. Opgetrokken schouders, een samengetrokken borst en een voorovergebogen hoofd worden gebruikt als schild: een puber weet zich letterlijk geen houding te geven en ontwikkelt hierdoor lichaamsstress. Dit kan zowel op de korte als lange termijn weer nieuwe klachten veroorzaken. Zowel op lichamelijk als emotioneel gebied.
BSR bij zwangerschap
Wanneer je zwanger bent, verandert je lichaam constant. Een van de grootste zichtbare veranderingen is natuurlijk het groeien van je buik. De druk op je onderrug, bekken, liezen en schaambeen neemt toe. BSR neemt die druk weg, zodat je je zwangerschap relaxter doorkomt en je lichaam zich beter kan voorbereiden om de bevalling. Tijdens de behandeling wordt de buik ondersteund door kussens, waardoor de BSR-behandelbank een van de weinige plekken is waar je in alle fases van je zwangerschap ontspannen op je buik kunt liggen.
Marike Tromp: ‘Jarenlang had ik onderrugklachten. Fysio na fysio heb ik versleten, maar niks hielp structureel. Tot ik op een artikel over BSR stuitte en vol ongeloof las wat het voor je kon doen. Ik besprak het met mijn fysiotherapeut. We spraken af dat ik na mijn behandelingen nog eens zou langskomen voor een check bij hem. Hij wist niet wat hij zag: hij had me nog nooit zó soepel gezien. Omdat ik zo onder de indruk was van het resultaat dat Body Stress Release op mij had, wist ik al vrij snel dat ik ooit de opleiding tot practitioner wilde doen.’
Robert Molenaar: ‘In 1995 stonden een burn-out en ontslag uit het onderwijs mij toe om mijn loopbaan als inmiddels ervaringsdeskundige voort te zetten als trainer stressmanagement. Na vele cursussen en therapieën begon ik in 2003 met BSR. Door de jaren heen was er zoveel body stress in mijn lichaam gaan vastzitten, dat bijna al mijn eerdere pogingen om ‘gezond’ te worden mislukten. BSR heeft me uit een cirkel gehaald waar ik al enige tijd in zat, in een spiraal omhoog. In 2004 ben ik dan ook de opleiding tot Body Stress Release practitioner in Zuid-Afrika gaan volgen.’
Leave a reply →
Reageer op dit artikel