Waaruit bestaat een liefdevolle, duurzame relatie? Hoe schep je de hemel in je leven en in je relatie? Om een relatie duurzaam en liefdevol te laten zijn, is het belangrijk dat men de relatie onderhoudt. ‘Liefde’ is een werkwoord. En waar moet je beginnen met werken?
Wat kun je doen aan vastlopende gesprekken of de ingehouden woede die geuit wordt door zwijgen (passieve agressie)? Het doorbreken van deze impasse vergt inzicht en vaardigheden. Een goede communicatie is het fundament van een relatie. Communiceren is voor 85% non-verbaal. De houding waarin iemand staat, de gezichtsuitdrukking en de toon waarop gesproken wordt, bepaalt het succes van het gesprek, niet de inhoud. Wanneer men verliefd is, vertaalt men de inhoud van een gesprek positief. Maar zodra de eerste ruzies geweest zijn, gaan de oren op scherp staan en is men gefocust op de negatieve signalen in de boodschap. Hierdoor komt men langzaam onbewust in een negatieve spiraal, tenzij men vaardigheden ontwikkelt waardoor er weer bewust geluisterd gaat worden.
Vermijdingsgedrag
Ook gedrag dat ontwikkeld is om ruzies of contact te vermijden door ontwijken, bijvoorbeeld door veel televisie te kijken of uren achter de computer te zitten, lange werkdagen maken, interessante vriendenclubjes onderhouden en urenlang sporten, is een methode om conflicten te vermijden en langs elkaar heen te leven. Om je hiervan bewust te zijn en dit ingesleten gedrag te veranderen, heb je tijd en geduld nodig.
Intimiteit
Hoe creëer je samen een bevredigend liefdesleven waarin beiden de intimiteit als plezierig ervaren? Wat kun je doen om de afwijzingen te doorbreken en lukt het om gesprekken hierover te hebben? Veel partners gebruiken de intimiteit als middel om te belonen of om te straffen door die te ontzeggen. Dit gebeurt vaak onbewust, en hierdoor verliest de intimiteit zijn waarde. Een gezonde relatie behoudt de vitaliteit in de intimiteit. Een goede communicatie is essentieel om de vitaliteit te behouden.
Samen eropuit
Om de relatie plezierig te houden, is het belangrijk om samen tijd voor elkaar te maken. In de drukte van het leven is het noodzakelijk om met elkaar prettige bezigheden te blijven ondernemen: oppas regelen en samen sporten, uit eten gaan, wandelen, fietsen, een weekendje zonder kinderen weg. Wanneer men regelmatig tijd voor elkaar vrijmaakt, onderhoudt men de relatie. Hierdoor blijft men beter op elkaar afgestemd. Iedere avond op de bank samen televisie kijken is voor de één een huwelijk en voor de ander gruwelijk. Het gaat erom om kwaliteittijd te creëren, en sleur en voorspelbaarheid te voorkomen.
Belangijk is ook verantwoordelijkheid nemen voor wat men zegt en doet en hoe men zich gedraagt. Hierdoor groeit het vertrouwen en is betrouwbaarheid mogelijk, wat fundamenteel noodzakelijk is in een relatie.
Jezelf blijven
Hoe kun je jezelf blijven binnen een relatie? Dit is belangrijk omdat men verandert op het moment dat men samenwoont. Mag je zijn wie je bent of word je langzaam het verlengstuk van de ander of word je opgevoed door je partner? Op het moment dat je niet jezelf kunt zijn en in een rol zit, is de relatie in gevaar. Om van iemand te kunnen houden, moet je van jezelf houden. Dit lukt niet wanneer je jezelf ontkent of niet meer kent. Je moet je afstemmen op jezelf en op de ander.
Over Mireille Postma
Mireille: ‘Het viel me op dat advocaten en andere hulpverleners zelf meestal geen ervaring hebben met een (v)echtscheiding. Ze weten niet welke invloed dat heeft op de gezinssituatie, en hoe je ervan in de put kunt raken. Zelf heb ik wel een nare vechtscheiding meegemaakt met veel verdriet en pijn, en was benieuwd hoe anderen daarmee omgingen. Ik had daarvoor ook nog nooit van mediation gehoord. Inmiddels heb ik die nare periode achter me, en wil nu anderen helpen door te analyseren of scheiden voor hen de oplossing is, of dat er andere wegen zijn om hun relatieproblemen op te lossen. Daarvoor ben ik allerlei opleidingen gaan volgen, waaronder een opleiding tot coach en een opleiding tot hypno-/ psychotherapeut. Ik werk onder meer met familieopstellingen. Omdat ik zelf ervaringsdeskundige ben, weet ik dat mensen zich begrepen willen voelen; dat er naar ze geluisterd wordt.’
Reageer op dit artikel