‘Ik heb alles geregeld want ik heb een uitvaartverzekering.’ Goed dat je weet dat je verzekerd bent. Of je nu oud, jong, ziek of gezond bent: voor iedereen komt er een moment dat je overlijdt. Wanneer; dat weten we over het algemeen niet.
Er kan een aanleiding zijn – een uitvaart van een familielid, een diagnose van het ziekenhuis, een programma op tv – waardoor je je afvraagt: ‘Hoe heb ik het eigenlijk geregeld? Wat is mijn verzekering waard? Is het erg dat ik geen verzekering heb? En welke wensen heb ik voor mijn afscheid?’ Het kan helpen om erover te praten met je naasten en met een uitvaartbegeleider, zodat je de mogelijkheden en de kosten in zicht krijgt. Want natuurlijk zijn ook de financiën van belang. Wat kost een uitvaart en wat heb je beschikbaar (vanuit een verzekering of spaargeld)?
Dienstenpakket of kapitaalverzekering
Bij een uitvaartverzekering maakt het uit of je een kapitaalpolis hebt of een dienstenpakket (natura).
Bij een kapitaalpolis krijg je een vastgesteld bedrag uitgekeerd en kun je de uitvaart daarmee regelen zoals je dat wil. Bij een naturapolis heb je recht op een pakket goederen en diensten met een bepaalde waarde: een kist, een x aantal kaarten, een locatie voor het afscheid, rouwauto’s etc. Hoe dit is ingevuld, verschilt per verzekeraar.
Als je een eigen uitvaartbegeleider kiest, in plaats van die van de verzekeringsmaatschappij, kan de waarde van het pakket lager uitvallen. Misschien klinkt dat alsof je dan slechter af bent, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Dit valt of staat met de consumentenprijs die voor producten wordt doorberekend. Die kan via een verzekeraar hoger uitpakken dan via een zelfstandige uitvaartbegeleider.
Moet je bijbetalen?
Wat bij een naturaverzekering belangrijk is om te weten, is of je nog zou moeten bijbetalen. Je hebt je polis misschien al jaren geleden afgesloten en dus kan het zijn dat onderdelen van jouw huidige uitvaartwensen niet in je verzekeringspakket zijn opgenomen. Wat kosten bijvoorbeeld 100 extra kaarten? Of wat betaal je als je het afscheid niet in de dichtstbijzijnde aula van de maatschappij wil, maar op een andere locatie? Het kan ook zijn dat je een bepaalde dienst helemaal niet meer nodig hebt. Krijg je geld terug van de verzekering als je geen volgauto’s meer wenst? Kun je dat bedrag dan vervolgens besteden aan bijvoorbeeld een duurdere kist? En wat mag je eigenlijk van de begeleiding van de uitvaartondernemer verwachten?
Informeer bij een uitvaartbegeleider
Heb je vragen waarop je het antwoord niet kunt vinden, neem dan contact op met je verzekering en vraag vooral goed door. Je kunt ook een gesprek aanvragen (en informeer of hier kosten aan verbonden zijn). En maak daarnaast een afspraak met een uitvaartbegeleider naar keuze, om kennis te maken en een kostenbegroting te ontvangen. Deze uitvaartbegeleider kan je ook helpen om te achterhalen wat de verzekering uit zal betalen. Met twee overzichten kun je echt vergelijken én keuzes maken die bij jou en je naasten passen.
Er zijn heel veel situaties en redenen waardoor een gesprek vooraf niet aan de orde is. Bel je na het overlijden van een dierbare? Ook dan is er tijd genoeg. En ook dan wordt een persoonlijk afscheid samen vormgegeven. Zorg dat je de regie houdt en bewuste keuzes maakt. Dit helpt je in jouw proces.
Ben je niet zo’n prater? Je kunt ook een boekje invullen waar je jouw wensen in beschrijft. Of in spelvorm jouw uitvaartwensen en die van je naasten verkennen. Je kunt ook langskomen op een informatieavond. Al deze mogelijkheden worden aangeboden door libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding. Wat past bij jou?
Elke maand organiseert libelle een informatiebijeenkomst. Op diverse locaties en met diverse onderwerpen. Elk kwartaal is er een workshop waarin je zelf actief aan de slag gaat. Voor meer informatie en agenda kijk je op de site.
Bel niet meteen het nummer op je polisblad. Hier staat ‘Bel bij overlijden’ (in grote letters). Dit hoeft niet. Denk eerst na en overleg welke uitvaartbegeleider je kiest. En als je besluit dat je die behorende bij de verzekering wil, dan bel je het nummer op de polis. Wil je een ander, dan bel je een ander. Deze persoon kan ook voor jou het afwikkelen van de verzekering regelen.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel