Heeft jou kindje problemen met het drinken uit een fles, eten van een lepel of blijft het kokhalzen op stukjes? Dat hoeft niet te beteken dat je kindje het eten niet lekker vindt of een allergie heeft. Soms is er meer aan de hand, waardoor je kind simpelweg niet goed kàn eten. Prelogopedie kan hierbij uitkomst bieden.
De behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen wordt ook wel preverbale logopedie (pré-logopedie) genoemd. Pré-logopedie is logopedie voordat het spreken begint. De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelf. Ook jouw kind kan problemen hebben met het verwerken van voedsel, zoals drinken uit de borst / fles, leren eten met een lepeltje, of eten van grover voedsel. Soms krijgt een kind (gedeeltelijk) sondevoeding. Een pré-logopedist begeleidt (zeer jonge) kinderen met het eten en drinken van de borst tot brood.
Verwerken van voedsel
Pré-logopedie Eindhoven is er voor kinderen vanaf de geboorte. De behandeling richt zich op kinderen die moeite hebben met het verwerken van voedsel. Dit kan het gevolg zijn van onrijpheid van de hersenen, nog onbekend zijn met de techniek, een hersenbeschadiging, een syndroom, aangeboren problemen in en rond de mond (bijvoorbeeld schisis) en dergelijke.
Problemen in de ontwikkeling van eten en drinken:
– problemen bij het drinken uit de borst
– problemen bij het drinken uit de fles
– problemen bij het eten van de lepel
– problemen bij het kauwen
– problemen bij het drinken uit een beker
– kwijlen
Intake en behandeling
Voordat een behandeling start, is er een intakegesprek. Er vindt een directe observatie van een eetmoment plaats (eventueel kunnen video-opnames worden gemaakt). Daarnaast wordt er een onderzoek gedaan naar de mond en de mondvaardigheden. Deze gegevens worden schriftelijk verwerkt en met jou en eventueel andere betrokkenen doorgenomen. Een behandeling is individueel en duurt 30 tot 60 minuten minuten. Vaak is het bij (zeer) jonge kinderen noodzakelijk om de behandeling aan huis te laten plaatsvinden. De behandeling is gericht op de motorische en zintuiglijke ontwikkeling van het mondgebied. Hierdoor kan de verwerking van voedsel verbeteren en krijgt het kind een positieve ervaring tijdens het eten. Er wordt advies gegeven over ‘nieuwe technieken’ van het aanbieden van de fles, lepel enzovoort. Of er wordt gebruik gemaakt van andere typen spenen, lepels of hulpmiddelen.
Het uiteindelijke doel is het eetgedrag van je kind veilig te laten verlopen en de orale inname van voedsel te laten verbeteren. Een pré-logopedist behandelt op verwijzing van een (huis)arts of specialist.
Prelogopedie Eindhoven is gevestigd op de eerste etage van Medisch Centrum Aalsterweg, een kindercentrum waar directe samenwerkingsverbanden liggen met kinderergotherapie, kinderfysiotherapie, diëtetiek en psychologie.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel