De diagnose ‘kanker’ is enorm ingrijpend en confronterend en de ziekte kan zowel lichamelijk als geestelijke flinke gevolgen hebben. Je leven wordt plotseling beheerst door afspraken met artsen, onderzoeken en behandelingen. Ook krijg je te maken met allerlei vragen waar je misschien nog niet eerder bij stilstond.
‘Waarom voel ik me zo uitgeput?’ ‘Is het normaal dat mijn spieren zo pijnlijk en stijf aanvoelen?’ ‘Is er een manier waarop ik toch wat dagelijkse bezigheden kan blijven uitvoeren?’ Het is fijn als je dan ergens terecht kunt voor antwoorden en de juiste begeleiding.
Bewegingsproblemen aanpakken
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van kanker of de medische behandeling van de kanker. Je kunt hierbij denken aan lichamelijke problemen als gevolg van operaties, bestraling of chemotherapie. De problemen die je bijvoorbeeld ervaart bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, kunnen door middel van oefentherapie beperkt worden. Tijdens de therapie wordt aandacht besteed aan conditie- en krachttraining, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en manuele lymfedrainage. Ook is er ruimte voor voorlichting en advies.
Psychische en sociale factoren
Kanker kan niet alleen een flinke aanslag zijn op je lichaam, maar ook op je geestelijke gesteldheid. Daarom spelen psychische en sociale factoren ook een rol bij oncologische fysiotherapie. De oncologiefysiotherapeut biedt een luisterend oor en coacht je wanneer je daar behoefte aan hebt. Op die manier krijg je tijdens het trainen de gelegenheid om over je gevoelens te praten met iemand die iets verder bij je vandaan staat dan je dierbaren. Dit kan helpen bij het verwerkingsproces.
Wetenschappelijk onderzoek
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Oncologiefyiostherapeut i.o. Nicole van Daelen vertelt: ‘Uit deze onderzoeken blijkt dat fysiotherapie en bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van spierkracht en conditie en de terugkeer in het arbeidsproces.’
Persoonlijk programma
‘Bij fysiotherapie Den Bosch Oost werken Nicole en Janneke samen als oncologisch fysiotherapeuten. Janneke heeft haar master oncologie fysiotherapie afgerond en Nicole is net begonnen met de studie. De dames richten zich op de problemen die je kunt ervaren tijdens of na het hersteltraject. Janneke: ‘Door een uitgebreid kennismakingsgesprek kunnen we samen een doel opstellen. Afhankelijk van je doel maken we een passend behandelplan. Door zo’n persoonlijke programma op te stellen, kun je optimaal trainen onder begeleiding. Ook werk je op een voor jou verantwoorde manier aan het bereiken van je doel.’
Veelvoorkomende klachten die met oncologiefysiotherapie kunnen worden behandeld zijn:
– pijn
– spierzwakte
– conditieverlies
– vermoeidheid
– stijfheid van gewrichten en spieren
– problemen met het uitoefenen van dagelijkse bezigheden
– spanningsklachten
– stug littekenweefsel
– huidveranderingen
– vochtophopingen
Een voorbeeld uit de praktijk:
Debbie Koster: ‘Na meerdere malen met kanker en de gevolgen hiervan geconfronteerd te zijn, liep ik vast in het gebrek van de nazorg. Voor de arts ben je ‘klaar’, maar als patiënt begint het dan pas echt voor je. Na veel zoeken ben ik terecht gekomen bij fysiotherapie Den Bosch Oost. Hier ben ik met Janneke aan herstel en balans gaan werken. Samen hebben we een trainingsschema opgesteld. Ze luistert ook echt naar me en er is zelfs ruimte voor gesprekken met de psycholoog als dat nodig is. Voor mij is het heel belangrijk dat iemand niet alleen de buitenkant ziet, maar ook verder kijkt het het met iemand gaat en hier op inspringt. Dat heb ik hier gelukkig gevonden. Het helpt me ook enorm om mezelf weer een beetje terug te vinden.
Recht op een vergoeding?
De behandelingen bij de oncologiefysiotherapeut vallen, net als algemene fysiotherapie, niet binnen de basisverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt oncologiefysiotherapie vaak wél vergoed. Bij een operatie, minimaal 1 nacht ziekenhuisopname of radiotherapie en aanmelding bij een fysiotherapeut binnen 3 maanden na deze behandelingen, kan een chronische machtiging worden aangevraagd waarbij behandelingen vanaf de 20ste behandeling vergoedt wordt door de zorgverzekering. Vraag bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden!
Wist je dat Fysiotherapie Den Bosch Oost…
… is gevestigd in gezondheidscentrum Den Bosch Oost en is aangesloten bij FyNeOn, een netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de oncologie?
… de mogelijkheid biedt om met lotgenoten te trainen?
… korte lijntjes heeft met andere betrokken zorgverleners, zoals verpleegkundig specialisten, medisch psychologen, een diëtist en buurtzorg?
… ook oplossingen biedt op het gebied van manuele therapie, oedeemtherapie, dry needling, echografie, thuiszorgtherapie, looptraining en sportfysiotherapie?
Reageer op dit artikel