Veel ouders hebben vaak geen idee wat er aan de hand is als hun kind weer zo boos wordt om … ja, om wat eigenlijk? Het kind vindt iets meestal ‘onrechtvaardig’ en krijgt een woedeaanval. Dit leidt weer tot onrust en irritatie in het gezin. De gangbare opvoedkundige principes van begrenzen, op de gang of de kamer laten uitrazen en daarna proberen er kort over te praten zijn nog steeds goed toepasbaar. Daarnaast kan acupunctuur helpen.
De Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat alle organen ook een psychische functie hebben. De lever heeft als functie om emoties van frustratie, ergernis, boosheid en gevoelens van onrecht op een goede en rustige manier te verwerken, bijvoorbeeld door het voeren van een gesprek en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen.
Bij een kind is de leverenergie nog dominant aanwezig. Pas rond het 20e jaar wordt de leverenergie kalmer en gaat de hartenergie overheersen. De hartenergie is gericht op het aangaan van relaties, communicatie en vreedzaam onderhandelen. Omdat bij een kind de leverenergie nog te heftig is, stijgt bij de geringste frustratie de energie van de lever als het ware meteen naar boven en lokt die zo een woedeaanval uit. Dit wordt in de Chinese geneeskunde ‘stijgend-lever-yang’ genoemd. Met kinderacupunctuur en drukpuntmassage kan de energie van de lever weer naar beneden gehaald worden. Daarnaast is visolie als voedingssupplement aan te bevelen. Tot slot is sporten aan te raden bij kinderen met stijgend-lever-yang; met name tennis, squash en badminton. Hierdoor wordt de lever als het ware gemasseerd en daardoor gekalmeerd.
Reageer op dit artikel