Bijna iedereen heeft wel op een of andere manier te maken met de ziekte kanker. Misschien heb je zelf kanker of een familielid of vriend(in), een collega, of iemand die in je straat woont. Kanker heeft hoe dan ook een enorme impact op je leven, en ook het leven van je man of vrouw, je kinderen, familie en vrienden wordt geraakt door de effecten van de ziekte.
Er gebeurt opeens van alles: ineens een agenda met regelmatige bezoeken aan het ziekenhuis, operaties, bestraling of chemokuren. Die gaan vaak gepaard met allerlei lichamelijke ongemakken als vermoeidheid, verlies van conditie, pijn enzovoort. Ook geestelijk heeft het zijn weerslag op je: je kunt emoties ervaren als verdriet, angst, boosheid. Je kunt gaan piekeren en je steeds afvragen hoe het allemaal verder moet of welke betekenis het heeft.
Wanneer je een ingrijpende ziekte als kanker hebt, kun je daar overweldigd door raken op een manier waarbij je je alleen van de nare kanten bewust bent en je vooral hulpeloos voelt. Je bent je dan niet meer bewust van ook positieve dingen in je leven. Terwijl het juist dan, tijdens een ziekteproces van heel veel waarde is als je oog kunt houden voor alles wat er in het moment is; het ongemak en de pijn, maar ook misschien de warmte van een aanraking, de helderheid van een inzicht, de schoonheid van een bloem, muziek, de stilte en het besef dat er ziekte is, maar jij dat niet bent!
Acceptatie en compassie
Iedereen heeft het vermogen om met aandacht aanwezig te zijn bij wat er is, in je lichaam, in je denken, in je gevoel. Door middel van Mindfulness leer je om je aandacht hierop te richten en vanuit meer acceptatie en compassie om te gaan met je ziekte. Vaak zijn verzet en vermijding automatische reacties als we geconfronteerd worden met een ziekte als kanker, maar dat levert meestal alleen maar meer spanning op.
Mindfulness is een behulpzame methode en biedt je een ingang naar ervaringen van heelheid en diepgang. Mindfulness helpt om je levenslust en kracht te mobiliseren.
Er zijn veel studies gedaan naar de effecten van Mindfulness in de jaren na de introductie in de jaren 80 van de vorige eeuw. Deze wijzen uit dat kankerpatiënten die mindfulness beoefenen minder gebukt gaan onder zorgen, stress en depressie. Dat is zeker.
Mentale training
Mindfulness is een mentale training die gebruik maakt van eeuwenoude meditatieoefeningen en oefeningen uit de moderne psychologie om los te komen van niet-behulpzame denk-, voel- en gedragspatronen die spanning en stress veroorzaken. Een belangrijk aspect in de training is dat je leert meer in het ‘hier en nu’ te zijn. Acceptatie van ‘wat er is’ betekent echter niet dat je passief blijft. Door te erkennen wat er is, ben je juist beter in staat om actie te ondernemen waar dat nodig is voor je welzijn en herstel.
Trainingen in een groep en individueel
De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten met elk een eigen thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld de adem als anker, belemmeringen, gedachten zijn geen feiten, acceptatie. De training is vooral een oefentraining, afgewisseld met korte stukjes informatie. In een groepstraining bespreek je je ervaringen met de oefeningen samen met andere deelnemers. Tussen de bijeenkomsten door is het advies om ongeveer een half uur per dag te oefenen. Audio-opnames en achtergrondinformatie bij de thema’s zijn inbegrepen.
Je kunt de training ook heel goed individueel volgen,waarbij je samen met de trainer de oefeningen volgt en nabespreekt.
Reageer op dit artikel