In veel gevallen ga je na behandeling in het ziekenhuis weer gezond naar huis. Maar helaas zijn er ook ziekten die chronisch of ongeneeslijk zijn. Vaak denkt men dan direct aan kanker, maar ook longziekten (COPD), nierfalen, ALS of hartproblemen zijn vaak ongeneeslijk en nemen toe in de tijd.
Het Supportive care team van het Flevoziekenhuis bestaat uit twee gespecialiseerd verpleegkundigen, een longarts, een radiotherapeut, twee oncologen, medisch maatschappelijk werkers en geestelijke verzorging. Zij zoeken samen met jou naar een manier om zo goed mogelijk te kunnen leven met je ziekte. We noemen dit ‘palliatieve zorg’. Je behandelend arts kan een consult aanvragen bij het Supportive care team om mee te denken over wat voor jou de best mogelijke zorg is.
Verlichten of bestrijden
Internist Dirkje Sommeijer is één van de drie specialisten van het Supportive care team: ‘Het doel van palliatieve zorg is kwaliteit van leven te behouden en/of te verbeteren. Medische zorg in het ziekenhuis is in eerste instantie gericht op genezing van een ziekte. Wanneer blijkt dat je een ongeneeslijke ziekte hebt, richt de zorg zich vooral op het verlichten of bestrijden van klachten. Het gaat daarbij vaak over lichamelijke klachten, zoals pijn en benauwdheid, maar je kunt ook denken aan problemen op sociaal (zorg voor de naasten) of psychisch gebied (bijvoorbeeld gevoelens van angst, verdriet) en aan zingevingsvragen.
Spreekuur Palliatieve zorg: vooruitkijken
Het Supportive care team verzorgt ook het spreekuur Palliatieve zorg, dat speciaal is ingericht voor patiënten met palliatievezorgproblematiek. De internist en de gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg reserveren ongeveer een uur voor een gesprek met jou en lezen zich vooraf zo goed mogelijk in. Ilona van der Heide is een van de twee verpleegkundigen in het team: ‘In dit spreekuur kijken we gezamenlijk wat voor jou en jouw naasten belangrijk is in deze fase van je leven en hoe we ervoor kunnen zorgen dat je je leven kunt leiden zoals jij dat wilt’, legt Ilona uit. ‘Hoe kunnen we de tijd die je nog hebt zo goed mogelijk inrichten? Door hier tijdig en rustig over te praten, worden jij en jouw naasten aan het denken gezet over jouw wensen en prioriteiten, óók met betrekking tot het levenseinde. We proberen samen met jou vooruit te kijken en plannen te maken voor toekomstige situaties’, aldus Ilona.
Ondersteunen bij beslissingen
Ilona en haar collega’s ondersteunen ook bij het nemen van belangrijke besluiten: ‘Wij zeggen niet wat het beste voor jou is, maar denken met je mee: wegen de bijwerkingen nog wel op tegen het resultaat van de ingezette zorg? Wil je die vakantie naar Turkije nog maken? Waar wil je te zijner tijd komen te overlijden?’ ‘Door de manier waarop wij de palliatieve zorg inrichten, hebben – en houden – mensen veel meer de regie over hun eigen leven. Uiteindelijk blijkt dat zij hierdoor meer tevreden zijn over de zorg die ze krijgen’, besluit Ilona. Meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl/palliatieve-zorg
Reageer op dit artikel