4/4 - (1 stemmen)
  • Op goede voet…?
    4/4 - (1 stemmen)

    Hoe vaak sta je bij je voeten stil? Wanneer je nooit klachten hebt, is dat misschien heel zelden. Maar als je vaak pijn hebt wanneer je schoenen draagt of moeilijk loopt, zal dat heel anders zijn.

    Je tenen spelen een belangrijke rol bij het lopen. Vooral de grote teen draagt bij aan het goed kunnen afwikkelen van de voet. Soms lukt dat alleen niet zo goed, omdat de teen stijf is of scheef groeit. Dan kunnen er uiteenlopende klachten ontstaan.

    Scheefgroeiende teen
    Het scheefgroeien van de teen heet met een moeilijk woord ‘hallux valgus’. Hierbij groeit de grote teen scheef en ontstaat er een knobbel aan de zijkant van de voet. Vooral deze knobbel kan pijnlijk zijn en het lopen kan bemoeilijkt worden.

    Verkeerde schoenen?
    Ervaren registerpodoloog Miranda den Hengst behandelt geregeld mensen met hallux valgus in haar praktijk. Veel van hen denken dat het komt door slecht schoeisel of veel hoge hakken dragen. ‘Maar dat is wetenschappelijk nog niet bewezen’, vertelt Miranda. Hoe ontstaat het dan wel? ‘In veel gevallen is er sprake van genetische aanleg. Mensen met hallux valgus herkennen het fenomeen vaak bij andere familieleden, zoals de ouders of grootouders’, legt Miranda uit.

    Platvoeten
    Daarnaast heeft hallux valgus te maken met het inzakken van de voet. ‘Oftewel, mensen krijgen een platvoet. En als de voet doorzakt, verplaatst de druk. Wanneer de drukverdeling niet goed is, gaat de grote teen in dat gewricht op slot staan. Dan ga je anders lopen en kan er veel druk op de binnenkant van de grote teen terechtkomen. Daardoor werkt het mechanisme niet meer zoals het zou moeten werken en daar krijg je last van. Een gevolg is bijvoorbeeld pijn in de onderrug.’

    Niet voor de hand liggend
    ‘Daar denk je natuurlijk niet meteen aan’, zegt Miranda. ‘Rugpijn door een voetklacht lijkt niet voor de hand te liggen. Maar door een andere manier van lopen kan er meer spanning op de rug komen. Daarnaast kan een ingezakte voet ervoor zorgen dat de gewrichten anders op elkaar gaan aansluiten. Wanneer de gewrichten niet netjes op een lijn zitten, kan het kraakbeen dat ertussen zit gaan slijten, waardoor artrose ontstaat.’

    De oplossing
    Hoe is dit probleem dan op te lossen? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, legt Miranda uit. ‘Misschien denk je al snel aan een operatie, maar dat is echt een allerlaatste oplossing voor wanneer je heel veel pijn hebt en geen schoen meer past. Dit is echter een heel zware operatie. Met een zooltje is hallux valgus vaak goed aan te pakken. Het zooltje ondersteunt de voet en brengt de voet weer wat omhoog. Daardoor verbetert de drukverdeling en wordt eventuele kraakbeenschade minder pijnlijk. En, heel belangrijk, kies goede schoenen. Zo verminder je het ongemak en heb je gedurende de dag meer comfort.’

    Vraag aan de specialist
    Ik heb last van een scheefgroeiende teen en vind het moeilijk hier goede schoenen bij te vinden. Kan een podoloog mij helpen?
    ‘Jazeker. Tijdens een consult kan ik advies geven over welk schoeisel bij je past. Daarvoor werk ik ook samen met schoenmodezaken in de omgeving.’

    Expert
    Als gediplomeerd registerpodoloog behandelt Miranda den Hengst klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug die komen door de stand van je voeten. Voor haar advies en diensten heb je geen verwijzing van een huisarts nodig.

    Facts & figures
    – Hallux valgus, oftewel een scheefstaande grote teen, komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
    – Je kunt hallux valgus ook hebben zonder dat je klachten hebt.
    – Het gaat in de meeste gevallen niet over. Wel kun je de scheefgroei sterk afremmen met een zooltje.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply