Bij een vakantie met kinderen is het altijd verstandig om de vakantie goed voor te bereiden, maar na een scheiding helemaal. Daarom hier 3 dingen om niet te vergeten om jullie op weg te helpen naar een heerlijke vakantie!
Maak samen heldere afspraken
Maak tijdig goede afspraken. Heldere afspraken geven voor zowel de kinderen als jullie zelf rust en zekerheid. Ook voorkomen tijdige afspraken teleurstellingen over onrealistische verwachtingen en daarmee conflicten. Het beste is om bij het ouderschapsplan al na te denken over de vakanties en afspraken hierover vast te leggen. Het voorkomt dat er elk jaar opnieuw stress is over het maken van afspraken. Maar dan nog is er ieder jaar wel overleg nodig over de exacte (reis)data, afstemming van de reisbestemmingen, speelafspraken, zomerkampen, logeerpartijtjes bij opa en oma enzovoort. Lukt het jullie niet om er zelf uit te komen, schroom dan niet om een scheidingsmediator in te schakelen voor hulp.
Vraag je steeds af of het fijn is voor je kind
Redeneer steeds vanuit je kind. Vraag je af wat voor hem of haar fijn is. En nee, dat is vaak niet de hele vakantie ver van huis en de vertrouwde omgeving zijn. Kinderen vinden het vaak fijn om tussendoor ook een weekje thuis te zijn. Maak de vakantie dus niet te lang en kies liever voor één weekje of twee weken. Zeker als de scheiding nog vers is en kinderen nog erg aan het idee moeten wennen dat jullie uit elkaar gaan, kan een lange vakantie waar zij de andere ouder missen extra belastend zijn. Houd daarnaast rekening met de leeftijd van je kind. Bij jonge kinderen is een korter verblijf afwisselend bij de ene en de andere ouder vaak beter. Kies ook voor kortere, afwisselende periodes als jullie kind nooit langer dan een paar dagen zonder zijn mama of papa is geweest.
Realiseer je steeds dat de wensen van jouw kind vaak haaks staan op wat jij graag zou willen. Een voorbeeld: waarschijnlijk heb jij er helemaal geen zin in om je ex te zien of te spreken als je op vakantie bent, maar je kind wil ook tijdens de vakantie graag alle nieuwe belevenissen kunnen delen met beide ouders. Maak van te voren hier dan ook duidelijke afspraken over. Wat goed kan werken, zijn vaste belmomenten. Wees verder behoedzaam als er net een nieuwe partner in het spel is. Weet dat, ook al loop jij op een roze wolk, dat voor je kind dat vaak niet zo is. Wacht dus nog even met het boeken van een extra ticket voor je nieuwe liefde en ga iets leuks doen met hem of haar als de kinderen niet bij jou zijn. Bedenk dus telkens wat je kind graag zou willen en laat je kind ook zelf meedenken voor een geslaagde vakantie. Je kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen. Zorg ervoor dat je jullie kind nooit in het midden plaatst, door hem of haar te laten kiezen.
Zorg dat alle papieren op orde zijn
Je zult zeker niet de eerste zijn die er op het vliegveld achter komt, dat bepaalde formulieren onmisbaar zijn als je alleen reist met kinderen en het gezamenlijke gezag hebt. Dit geldt met name als je buiten het Schengen-gebied gaat reizen, om zo bij de paspoortcontrole eenvoudig te kunnen aantonen dat je met toestemming van de andere ouder reist. Regel – naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen – de volgende formulieren dan ook tijdig om onnodige vakantiestress te voorkomen:
– Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
– Recent uittreksel gezagsregister *
– Recent uittreksel BRP (was GBA) *
– Geboorteakte *
– Kopie paspoort toestemming gevende ouder
– Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
– Eventueel het ouderschapsplan
– Eventueel kopie retourticket van het kind
Ook doe je er verstandig aan om te informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.
* Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel