Chronische darmziekten komen steeds vaker voor. Heel vervelend, want dat brengt veel fysieke en mentale klachten met zich mee. Darmziekten hebben dan ook vaak een grote impact op het dagelijks leven. Belangrijk dus om de oorzaak van de ziekte te achterhalen om klachten te verminderen.
Vroeger was echter nog weinig bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA, ook wel epigenetica genoemd. Dankzij snelle wetenschappelijke ontwikkelingen krijgen we gelukkig steeds meer zicht op de omgevingsfactoren die van invloed zijn op onze gezondheid, en dus ook op darmziekten.
Meest voorkomende ziekten van de darm
De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn de meest voorkomende chronische ontstekingsziekten van de darm. Ze vallen onder de categorie van de auto-immuunziekten. De ziekte van Crohn manifesteert zich vaak bij de overgang van de dunne naar de dikke darm, maar kan op iedere plaats in het darmkanaal voorkomen. Bij Colitis Ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm.
Erfelijkheid of andere oorzaken
Deze ziektes zijn op zichzelf niet erfelijk, maar de factoren die de ziekte veroorzaken kunnen wel erfelijk bepaald zijn. Denk hierbij aan voedingsintoleranties voor bijvoorbeeld lactose, zuivel of gluten. Vaak is de patiënt hiervan niet op de hoogte, omdat dit nog niet (goed) is vastgesteld. In de epigenetica wordt de omkeerbare erfelijke verandering in de genfuncties bestudeerd. Deze veranderingen treden op zonder wijzigingen van het DNA en zijn overdraagbaar op volgende generaties. Zelfs gewone voedingstoffen, maar ook toxines en stress kunnen de expressie van genen wijzigen en ons gezond of ziek maken.
Unieke aanpak
BodySwitch Heemskerk heeft een unieke aanpak ontwikkeld waarbij we tot in de kern op zoek gaan naar de oorzaken van de chronische ontstekingen. Om de oorzaak van de ziekte te achterhalen doen we gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting). Een ziekte kan alleen maar effectief behandeld worden als de oorzaak bekend is. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op, waardoor we niet alleen de symptomen bestrijden, maar het probleem vanuit de kern aanpakken.
Afgestemd op jouw situatie
Bij iedere patiënt speelt een mix van verschillende factoren mee. Het behandelplan wordt daarom afgestemd op jouw unieke situatie en gericht op het aanpakken van de factoren die de ziekte veroorzaken. Met de juiste voeding en gespecialiseerde voedingssupplementen worden infecties aangepakt, voedingstekorten aangevuld en de ontstekingen tot rust gebracht. Hiermee ondersteunen we het herstel van het lichaam zo optimaal mogelijk. Je wordt hierbij begeleid met veel aandacht voor coaching en kennisoverdracht waardoor je ook na het traject zelf in staat bent om het bereikte resultaat vast te houden.
Over laboratoriumonderzoek
Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is het laboratoriumonderzoek essentieel. De diagnose bij patiënten is vaak gedaan op basis van een MRI-scan en het meten van waarden, zoals de Calprotectine (een chronische ontstekingsmarker die in feces wordt gemeten) en CRP (een ontstekingsmarker in bloed). Dit stelt vast dat er sprake is van een chronische ontstekingstoestand, maar niet wat de oorzaak is van deze ontstekingen. In bloed en ontlasting analyseren wij ziekmakende factoren zoals parasieten, schimmels, virussen en bacteriën en voedingsintoleranties (zoals gluten en zuivel). Wij proberen samen te werken met de behandelend (MDL) arts, zodat in overleg het beste kan worden geboden voor de patiënt.
Reageer op dit artikel