Rate this post
  • Opereren met een 3D-geprinte mal
    Rate this post

    De 61-jarige Willem Eveleens heeft in Alrijne Ziekenhuis een schouderprothese gekregen. Bij de operatie is gebruik gemaakt van een 3D-geprinte mal. Eveleens is de eerste patiënt in Nederland bij wie deze techniek is toegepast.

    ‘Ik had al vijftien jaar last van mijn schouder’, vertelt Willem. ‘Fysiotherapie, corticosteroïdinjecties, niets hielp.’ Het is dan ook bijzonder als hij zijn behandelend orthopeed Cornelis Visser een ferme hand geeft. Dat heeft hij lang niet kunnen doen zonder stekende pijn te voelen.

    De perfecte hoek
    Via de huisarts kwam Willem Eveleens bij Alrijne Ziekenhuis terecht. Hij zou een nieuwe schouder krijgen en bleek de perfecte kandidaat voor de nieuwe signature-techniek. Hierbij wordt een aantal weken voor de operatie een CT-scan gemaakt van de schouder. Dit levert een 3D-beeld op. Dit beeld wordt naar Amerika gestuurd waar, op basis van de CT-scan, een 3D-print wordt gemaakt van het schouderblad. Ook maken zij een speciale mal die op de rand van de schouderkom van de patiënt past, waardoor de prothese tijdens de operatie in de perfecte anatomische hoek geplaatst kan worden. Want dat is lastig bij een schouder.
    Orthopeed Visser: ‘Van alle protheses die een mens in z’n lichaam kan hebben, is die in de schouder het lastigst in te brengen. Over de schouder lopen veel spieren en pezen. Daardoor zie ik tijdens de operatie alleen het gewrichtsoppervlak en niet het gewricht ten opzichte van het schouderblad. Met behulp van deze mal ben ik niet meer aangewezen op mijn timmermansoog en kan de prothese in de optimale hoek worden gezet.’

    Kwetsbaar
    Orthopeed Cornelis Visser benadrukt het belang van deze ontwikkeling. De schouderprothese moet op precies de goede plek worden geplaatst. Als de stand van de prothese niet optimaal is, wordt deze eerder losgewrikt tijdens het bewegen van de arm. Dat betekent dat er wrijving ontstaat, en dit kan op den duur pijn veroorzaken en het kan leiden tot vervroegde loslating van de komprothese. ‘De schouder is een kwetsbaar gewricht en vervanging van een schouderprothese is lastig. We stellen dat het liefst zo lang mogelijk uit.’ De levensduur van een schouderprothese is slechts zeven tot tien jaar, maar de nieuwe operatietechniek helpt om deze te verlengen.

    Willem Eveleens zou iedereen met een versleten schouder deze methode aanraden. Het moment dat hij ontwaakte uit de narcose en besefte dat de bekende pijn verdwenen was, zal hij nooit vergeten. ‘Ik zag vooraf wel op tegen het revalidatietraject. Dat kost ook best veel energie. Maar het is heerlijk om geen pijn meer te hebben. Dat is het allemaal meer dan waard!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply