Rate this post
  • Paniek!
    Rate this post

    Je bed is zacht, je deken warm en je kamer donker. Toch wil je lichaam niet luisteren. Terwijl jij je hoofd smeekt om tot rust te komen zodat je kunt slapen, gaat je hart tekeer in je borst, trekt je ademhaling zijn eigen plan en breekt het angstzweet je uit. Je hoofd werkt op volle toeren terwijl jij zo graag wilt rusten.

    Er kunnen allerlei redenen zijn voor deze stress. Misschien zie je ergens tegenop, of heb je juist stress over iets wat al is gebeurd. Of misschien is er geen directe oorzaak van het piekeren of de paniek en is je hoofd doelloos en irrationeel aan het doemdenken. Zonde, want ‘piekeren is de verkeerde kant op fantaseren’.

    Doodeng
    Dit soort angstgevoelens komen vaak voor na een ziekte of ongeluk. Een ernstige ziekte is eng. Doodeng, letterlijk. Je weet niet of je lichaam weer sterk en gezond wordt. En met die angst leef je, zo lang als de ziekte duurt. Wanneer je weer genezen bent, is dat natuurlijk een enorme opluchting. Maar dat betekent niet dat al die gevoelens automatisch verdwenen zijn. Angst voor recidive kan een grote belemmering vormen. Want wat als de ziekte terugkomt? Wanneer angst jou dagelijks in de greep houdt, lukt het genieten van het leven minder goed.

    Extreem alert
    Je kunt je behoorlijk geïsoleerd voelen in deze angstige emoties. Je bent extreem alert op je lichaam: ben ik nu verkouden, of komt de ziekte weer terug? Heb ik me overbelast, of is die heup weer stuk? Deze gedachten kosten veel tijd en energie. Er blijft weinig ruimte over voor fijne gevoelens en activiteiten. Soms zijn deze angstklachten langdurig. Ze kunnen jou dan beïnvloeden in je persoonlijke relaties, werk en dagelijkse bezigheden.

    Angstklachten
    Wanneer je angstig bent, kun je last krijgen van:
    – hartkloppingen
    – hyperventileren
    – piekeren
    – spanning
    – concentratieproblemen
    – slecht slapen
    Zoals je ziet, roept dit soort angst vaak fysieke reacties op. Vreemd dan eigenlijk dat we dit in het algemeen cognitief proberen te beteugelen. Het lichaam vormt juist een mooie ingang om angst en paniek een plekje te geven.

    Niet in woorden te vatten
    Welke methode werkt om meer ontspanning te voelen, verschilt van mens tot mens. Voor de een werken ademhalingsoefeningen heel goed, een ander wordt al onrustig bij het idee alleen. Rinske van Rinske’s Trampoline is opgeleid als psychomotorisch therapeut. Zij kan je helpen door middel van ervaringsgerichte therapie om angstklachten te doorbreken. Bij deze vorm van lichaamsgerichte therapie gaat het vooral om wat je doet en ervaart en welke invloed dit op je heeft, niet enkel om wat je zegt en denkt. Want soms gebeuren er dingen die je niet met woorden kunt vatten, maar wel kan signaleren in je lijf. Deze signalen mag je gebruiken als een soort graadmeter. Het gaat erom wat je met de signalen doet.

    De eerste stap
    Vergelijk het met het naderen van vuur. Je weet wel dat het heet is en je er niet te dichtbij moet staan. Maar hóé heet en hoeveel afstand je moet houden, dat weet je pas wanneer je het ervaart. Bij PMT ben je in beweging om die bewustzijn van je lichaam te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld in de vorm van sport, spel of lichaamsbewustwordingsactiviteiten. Je kijkt naar de oorzaak van jouw angst of paniek en hoe dit te doorbreken. Zo zet jij de eerste stap naar een beter leven.

    Over Rinske’s Trampoline
    Rinske Rompen-Phaff is psychomotorisch therapeut. Zij merkte dat veel mensen zowel fysiek als mentaal vastlopen wanneer ze oog in oog komen te staan met levensveranderende thema’s. Met haar kennis en vaardigheden weet Rinske gericht te behandelen en inzicht te verlenen, door een passende bewegingsvorm aan te bieden aan haar cliënt. Dit resulteert in het overwinnen van fysieke of mentale barrières. Waag jij de sprong met Rinske’s Trampoline?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply