De darmen zijn het grootste orgaan in ons lichaam. Ze zijn doorlaatbaar voor voedingsstoffen en beschermen ons tegen schadelijke stoffen. Deze beschermingsfunctie wordt verzorgd door de darmbacteriën, het darmslijmvlies, het afweersysteem (dit bevindt zich voor 80% in de darmen) en de darmwand zelf, met daarin de ‘tight junctions’, die de darmwandcellen dicht (‘tight’) bij elkaar houden.
Voor onze algehele gezondheid is het belangrijk dat onze darmen in een goede conditie verkeren. Deze conditie kan verslechteren door onder andere stress, verkeerde voedings- en/of leefgewoonten, infecties met schadelijke bacteriën, virussen, parasieten en andere micro-organismen, chemicaliën en straling. Het gevolg hiervan kan zijn dat de unieke samenstelling van de darmbacteriën verandert, dat er ontstekingen ontstaan in de darmen, het eten slechter verteert en de ‘tight junctions’ te veel ruimte tussen de cellen laten, waardoor er een zogenaamde ‘lekkende darm’ ontstaat. Deze veranderingen kunnen leiden tot allerlei aandoeningen, waaronder allergische en niet-allergische voedselovergevoeligheid.
Een voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem door antistoffen te maken tegen een eiwit in voedsel. Bekende voorbeelden zijn reacties op koemelk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda’s, soja, appels, sesamzaad en gluten. Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid kun je wel iets van het voedsel eten zonder hierop te reageren. Soms is iemand overgevoelig zonder dit te weten, terwijl er wel klachten bestaan, zoals overgewicht, huiduitslag, vermoeidheid en constipatie.
Mocht je het idee hebben dat je een voedselovergevoeligheid hebt zonder dat je weet waarvoor, dan kan ik dit samen met jou in mijn praktijk uitzoeken. Ik wens je een goede darmgezondheid!
Reageer op dit artikel