Wanneer de temperaturen dalen, is het extra belangrijk om je slaapkamer warm en comfortabel te houden. Niemand wil ‘s nachts liggen rillen onder de dekens! Met een paar slimme tips kun je ervoor zorgen dat je slaapkamer een warme en knusse plek blijft, zelfs tijdens de koudste nachten.
Kies het juiste beddengoed
De juiste keuze van beddengoed kan een wereld van verschil maken in hoe warm je blijft. Een HEMA flanellen dekbedovertrek is ideaal voor koudere nachten. Dit materiaal voelt zacht en warm aan op je huid, en houdt de warmte vast, waardoor je het heerlijk behaaglijk hebt. Andere materialen die goed warmte kunnen vasthouden zijn bijvoorbeeld fleece en wol. Ook bamboe is in opkomst. Bamboe beddengoed heeft thermoregulerende eigenschappen. Het houdt je warm in de winter en koel in de zomer, waardoor het ideaal is voor wisselende temperaturen. Over het algemeen ademen natuurlijke stoffen beter dan synthetische. Toch kan microvezel een prima alternatief zijn. Dit is een synthetische stof die licht is en warmte goed vasthoudt. Het is een kwestie van uitproberen welke stof voor jou het beste werkt en dat kan per seizoen verschillend zijn.
Een extra sprei of plaid
Naast je dekbedovertrek is het handig om extra dekens of een sprei op je bed te leggen. Wol of fleece zijn perfect voor een extra warme laag. Overdag kunnen deze dekens ook nog eens dienen als decoratief element, waardoor je slaapkamer er nog knusser uitziet. En als je het ’s nachts toch koud krijgt, heb je direct een extra laagje bij de hand om over je heen te trekken. Laagjes werken overigens altijd goed op koudere dagen. Niet alleen als het gaat om beddengoed, maar ook als het gaat om kleding. Door de extra isolatie die er mee ontstaat blijf je makkelijker warm.
Houd kou buiten
Een van de beste manieren om je slaapkamer warm te houden, is door de kou buiten te laten. Zorg ervoor dat je ramen goed sluiten en overweeg om gordijnen met een isolerende functie op te hangen. Dik gevoerde gordijnen kunnen de kou aanzienlijk verminderen, vooral als je een raam hebt waar tocht doorheen komt. Let er overigens wel op dat je voldoende ventileert. Laat het ventilatorrooster van het raam open, of, als je dat niet hebt, zet minimaal een paar uur per dag het raam open. Slechte ventilatie kan namelijk leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maar ook tot bijvoorbeeld schimmelvorming in huis.
Verwarm de kamer voordat je gaat slapen
Ben je een echte koukleum? Zorg ervoor dat je slaapkamer aangenaam warm is voordat je onder de dekens kruipt. Zet de verwarming even aan voordat je naar bed gaat, of gebruik een elektrische deken om je bed voor te verwarmen. Vergeet niet om de verwarming lager te zetten of uit te doen als je eenmaal in bed ligt, zodat het niet te warm wordt. Volgens wetenschappelijk onderzoek ligt de ideale slaaptemperatuur op 18 graden Celsius.
Draag warme slaapkleding
Warme nachtkleding zoals flanellen pyjama’s, wollen sokken of een badjas zorgen ervoor dat je lichaam warm blijft tijdens de nacht. Hierbij creëer je zo’n extra isolerend laagje. En zelfs als je ’s nachts even uit bed moet, blijf je lekker warm zonder dat je direct bibbert van de kou. Met deze tips houd je je slaapkamer niet alleen warm, maar ook comfortabel en uitnodigend tijdens de koudere maanden!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel