Verteringsproblemen kunnen leiden tot buikpijn, winderigheid, opgezette buik, obstipatie, diarree, wisselende stoelgang en ontlasting. Een lijst van vervelende klachten. Loop jij hier mee rond en wil je daar wat aan doen? Op deze problemen kunnen verschillende factoren van invloed zijn. Blijf niet langer onwetend en ontdek hoe jij hier wat aan kunt doen.
Een goed functionerend spijsverteringssysteem hangt af van een goede mobiliteit, doorbloeding en zenuwfunctie in de buikregio. Verkeerde voeding, ontstekingen, intoleranties, medicijngebruik, ziekte of operaties kunnen ervoor zorgen dat de mobiliteit van de darmen en de omliggende organen wordt verstoord. Zo kan een verminderde mobiliteit van de lever en de alvleesklier de zuurgraad in de darmen veranderen en ontstaat obstipatie als de hoek tussen de dikke darm en de dunne darm niet goed beweegt.
Voedingsintoleranties en allergieën
Er wordt onderscheid gemaakt tussen allergie en intolerantie. Een allergie is een aandoening waarbij heftige (en zelfs dodelijke) reacties kunnen optreden. Bij een intolerantie kan het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed verwerken. Dit kan in de darmwand leiden tot ontstekingen en op hun beurt een ‘lek’ veroorzaken.
Bij een lek worden stoffen doorgelaten in de bloedbaan die normaal tegengehouden worden. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd met een verstoorde reactie tot gevolg. Als de darm (en lever en nieren) afvalstoffen niet voldoende kan afvoeren, spreekt het lichaam de andere uitscheidingsorganen aan. De huid, longen, bij- en voorhoofdsholtes kunnen hierdoor ook overbelast raken, wat zich uit in allerlei klachten. Symptomen hiervan zijn hetzelfde als bij gewone darmklachten, maar doordat het slijmvlies van de darm in verband staat met het slijmvlies in de luchtwegen, geeft dit ook (chronische) verkoudheid en oorontstekingen. Eczeem, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen zijn andere symptomen van intolerantie.
Osteopathische aanpak
Om darmklachten op te lossen, is de mobiliteit van de organen van het spijsverteringsstelsel met hun omringende bindweefselvliezen erg belangrijk. Wanneer deze beweeglijkheid verminderd is, komt de aanvoer van vers bloed in het gedrang en kan het weefsel zijn afvalstoffen niet goed kwijt. Dat heeft een negatief effect op de functie van het spijsverteringssysteem. De zenuwen die de productie van allerlei maag- en darmsappen reguleren, moeten ook goed kunnen bewegen. Een osteopaat spoort de oorsprong van de klacht op en gaat hierbij op zoek naar de bewegingsverliezen in het lichaam. Osteopathie is een complementaire geneeswijze die gebaseerd is op uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, embryologie en pathologie.
Samen met jou gaat Martine Jansen van OsteoMartine jouw klachten graag te lijf. In december 2014 startte zij met haar eigen praktijk in Puttershoek. Martine kijkt uitgebreid naar het klachtenpatroon en de medische geschiedenis. Zij controleert de schedelbasis, de nek en hals, de borstkas en het middenrif, de lage rug en het heiligbeen op hun mobiliteit. Door deze beperkingen op te lossen in combinatie met de juiste voeding, kan de darmwand weer herstellen. Na een aantal behandelingen verminderen of verdwijnen de klachten en voel jij je aanzienlijk beter!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel