Je denkt erover om te stoppen met roken. Misschien heb je dit al vaker geprobeerd, maar zonder blijvend succes. Als je je laat begeleiden door deskundigen, wordt de kans van slagen veel groter.
Met begeleiding van een rookstopcoach en longarts op de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis kun je definitief van jouw nicotineverslaving af komen. Je krijgt eerst uitgebreide voorlichting over de nicotineverslaving. Vervolgens is er een individuele aanpak met aandacht voor jouw specifieke problemen, gevolgd door groepsbegeleiding en/of deskundige ondersteuning door een ervaren rookstopcoach, onder supervisie van de longarts, gedurende een jaar. Je krijgt een op maat gemaakt behandelplan, eventueel met ondersteuning van nicotinevervangers of medicijnen.
Rookvrij RKZ
Het Rode Kruis Ziekenhuis is vanaf 1 januari 2020 op alle locaties geheel rookvrij. Er mag dan ook niet meer gerookt worden op de buitenterreinen. In de gebouwen was het rookverbod al langer van kracht. De rookfaciliteiten verdwijnen en met borden wordt de rookvrije zone gemarkeerd. Het rookverbod geldt voor alle rookwaar (dus ook sigarettenvervangers) en voor iedereen: medewerkers, patiënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen die het terrein van het Rode Kruis Ziekenhuis betreden.
Patiënten die in het ziekenhuis verblijven, én medewerkers van het ziekenhuis, worden gestimuleerd om te stoppen met roken. Jaap van den Heuvel, bestuursvoorzitter RKZ: ‘Roken past gewoon niet in een omgeving die dag en nacht bezig is met het verbeteren van de gezondheid. Rokers zijn verslaafd gemaakt en wij willen ze graag helpen hier vanaf te komen.’
Niet roken maar koken
‘Niet roken maar koken’ is het nieuwste boek van Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Door hun fanatieke strijd tegen de tabaksindustrie groeiden Pauline en Wanda uit tot de bekendste longartsen van Nederland. Je zou zeggen dat deze dappere strijders nergens bang voor zijn, maar niets is minder waar. Een hardnekkige kookangst weerhield hen jarenlang van het geven van diners. Totdat zij onlangs besloten om ook deze confrontatie aan te gaan. Fotograaf John de Kanter registreerde de hilarische diners die volgden, inclusief de bloopers en de reacties van de gasten. Deze foto’s, de eenvoudig te maken maar dinerwaardige recepten die de gasten zelf moesten aandragen én de mooie verhalen van Pauline en Wanda vormen de ingrediënten van dit bijzondere kookboek. Het nawoord is van journalist Joop Bouma, die beide artsen portretteert aan de hand van hun campagne tegen de tabaksindustrie. De opbrengsten komen ten goede aan Stichting Rookpreventie Jeugd.
Pauline Dekker (1961) is longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Wanda de Kanter (1959) is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Samen voeren zij strijd voor een rookvrije generatie. Zij zijn de auteurs van het succesvolle stopboek ‘Nederland stopt! Met roken.’
Leave a reply →
Reageer op dit artikel