Rate this post
  • Uitgeblust?!
    Rate this post

    Stel je het volgende voor: je bent niet vooruit te branden. Koffie is zo’n beetje het enige dat je in beweging zet. Als je gaat zitten, staar je voor je uit en er komt geen prikkel om in beweging te komen. Wanneer je een tegenslag krijgt, trekt je energie weg en voel je wanhoop of irritatie. Je lichaam voelt slap en niet in staat om te bewegen.

    Als je jezelf in het voorgaande herkent, ben je op weg naar een burn-out en je bent niet alleen. Zo’n 20% van de volwassenen en 82% van de millennials (!) ervaart momenteel soortgelijke klachten.

    Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?
    Simpel gezegd is burn-out een uitputting van je dopaminesysteem. Dopamine is een stof in je hersenen die zorgt voor motivatie, plezier, beloning en uitdagingen willen aangaan. Verliefdheid en een wedstrijd winnen verhogen dopamine, om maar twee voorbeelden te noemen. Dopamine geeft je het gevoel dat je de wereld aankunt en de tijd vliegt, zoals tijdens je favoriete hobby.

    Stresshormonen
    Als je in een situatie komt waarbij je geen uitdagingen krijgt of juist te veel, dan kost dat erg veel dopamine. Bijvoorbeeld thuiswerken met eventueel kinderen thuis. Of niet op vakantie kunnen omdat je niet weet of je je rekeningen kunt betalen. Of afleiding zoeken in verslavende prikkels, zoals de telefoon, koffie of stimulerende middelen. Al deze dingen onttrekken dopamine. En nu heeft je zenuwstelsel geen prikkel meer om iets te gaan doen. Als gevolg hiervan worden er stresshormonen aangemaakt, zoals cortisol, die het werk overnemen. Vergelijk cortisol met een brandstoftank die je niet de hele tijd wilt gebruiken. Je wordt nerveus en jachtig. Dit gaat een hele tijd goed, maar op een gegeven moment wordt je hier ook ongevoelig voor. Dit is het moment waarop de eerste scheurtjes ontstaan in je dag en irritatie ontstaat. Na de irritatie komt afgewisseld ook de vermoeidheid. Een burn-out is het moment dat je stresshormoon cortisol niet meer werkt en je moe wordt van prikkels. De oplossing is weer je dopamine op peil krijgen en opladen.

    Wat kun je hier aan doen?
    Allereerst is het belangrijk om zoveel mogelijk onnodige prikkels te verminderen. Koffie, beeldschermen, verslavingen, suiker. Allemaal stressoren. Op die manier raak je in elk geval niet nog meer dopamine kwijt. Word je hier moe van? Dat is het eerste teken van herstel. Ook de aandacht op je lichaam richten door een warme douche te nemen en een boek te lezen kunnen helpen. Daarnaast is het goed om een ‘bucket-list’ te maken. Dit is een lijst met persoonlijke doelen in je leven. Zo kun je selectief plannen en je passie laten spreken. Waar word je warm of gelukkig van?

    Goede voeding
    Ook kun je met voeding en suppletie een verschil maken. Te veel suiker geeft je tijdelijk een ‘dopamineshot’ door de voorloper tyrosine in je hersenen te brengen. Maar na een paar minuten ben je weer terug bij af. Ga voor goede kwaliteit eiwitten. Ook kun je dopamine verhogen met het Indiase kruid Mucuna pruriens. Dit werkt echter pas echt goed wanneer je een doel hebt gevonden. Wil je meer advies? Kom gerust eens langs.

    Advies op maat
    Wat je ook kiest om je weerstand te verhogen, je bent van harte welkom in De Rode Pilaren voor een advies in jouw situatie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply