Heel veel mensen op de wereld kampen met een lactose intolerantie. Dit is zelfs meer dan tweederde van de bevolking. In Noord-Europa komt het echter iets minder voor dan andere delen van de wereld. Grote kans dat jij er zelf last van hebt of iemand kent die het heeft. Het levert vervelende buikklachten op, maar gelukkig valt er wel mee te leven. Je moet alleen even weten hoe je er mee om moet gaan en waar je op moet letten. Het is ook prettig dat je weet wat je kunt doen als bijvoorbeeld je partner hier last van heeft zodat je iemand kunt helpen mocht dat nodig zijn.
Wat is een lactose intolerantie?
Er is sprake van een lactose intolerantie wanneer je lichaam een tekort heeft aan het lactase-enzym. Er kan ook sprake zijn van het volledig ontbreken daarvan. Hierdoor kan het lichaam dit enzym niet afbreken waardoor het niet kan worden verteerd in de dunne darm. Daardoor komt het in de dikke darm terecht., waar het verwerkingsproces probeert het alsnog af te breken. Dit is echter niet goed mogelijk waardoor klachten ontstaan. Dit gaat bijvoorbeeld om diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping of winderigheid. Kortom, vervelende klachten die voor veel pijn kunnen zorgen. Hier kun je flink door van de kaart zijn. De één heeft er meer last van dan de ander, maar onaangenaam is het absoluut.
Kies voor lactosevrije producten
Omdat er relatief veel mensen zijn die een lactose intolerantie hebben, wordt er ook in de supermarkt of andere plekken gelukkig goed op ingespeeld. Je vindt dus al een aardig groot assortiment aan lactosevrije producten in de schappen. Zo kun je dus alsnog genieten van bijvoorbeeld yoghurt, slagroom, toetjes, of koekjes zonder je zorgen te maken over vervelende gevolgen voor je lichaam. Veel supermarkten bieden al een groot assortiment aan of hebben zelfs een speciaal schap hiervoor ingericht.
Check altijd de ingrediëntenlijst
Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, wil je producten met lactose zoveel mogelijk vermijden. Ga dus de ingrediëntenlijst altijd na en op zoek naar bijvoorbeeld, lactose, melkpoeder of melk. Ook is er wetgeving in Europa die fabrikanten verplicht om informatie over allergenen op de verpakking duidelijk te maken. Zo kun je vaak al in één oogopslag zien of er lactose in een product zit. Na een tijdje word je hier al beter in en weet je van veel producten uiteindelijk wel of je ze kunt gebruiken of niet.
Breng mensen op de hoogte
Het is handig wanneer je mensen in je omgeving op de hoogte brengt van je lactose intolerantie. Zo kunnen anderen ook rekening houden met jou als je bijvoorbeeld langs komt. Het is ook voor andere mensen fijn dat ze je iets kunnen aanbieden als je op bezoek komt voor een kopje koffie of het diner. Ook in restaurants is het verstandig zelf de menukaart goed te bestuderen en natuurlijk het personeel op de hoogte te brengen. Vertel duidelijk dat het gaat om een intolerantie en niet zomaar het feit dat je iets niet lust. Vaak letten ze dan toch net even beter op. Al houden ze in de meeste restaurants echt wel rekening met je wensen. Ze zijn steeds meer gewend aan ‘speciale’ wensen zoals een vegetarisch of vegan dieet of mensen met allergieën of intoleranties. Geef eventueel bij het reserveren aan al er sprake is van een lactose intolerantie, zo kunnen ze er vooraf al rekening mee houden.
Wat als je klachten krijgt?
Natuurlijk probeer je bij een lactose intolerantie producten met lactose zoveel mogelijk te vermijden. Het kan helaas alsnog voorkomen dat je toch iets binnenkrijgt, metr vervelende krampen of pijn als gevolg. Als het zover is, kun je soms niet veel anders dan het uitzitten, maar er zijn wel een aantal tips die kunnen helpen voor wat verlichting. Probeer eens een warme kruik op je buik te leggen. De warmte kan je helpen de pijn wat te verlichten en de spieren te ontspannen. Ook kun je de buik lichtjes masseren. Druk niet te hard, maar oefen wat lichte druk uit. Soms druk je hiermee de lucht wat uit je buik, dat zorgt voor verlichting. Tot slot kun je een kopje kalmerende kamille thee proberen. Dit kan een ontspannen effect hebben op de darmen.
Reageer op dit artikel