Rate this post
  • Vitamine D beschermt tegen darmkanker
    Rate this post

    Uit epidemiologisch onderzoek is bekend dat een hoge vitamine D-bloedspiegel het risico op het ontstaan van darmkanker vermindert. Om dit doel te bereiken, zal elke inwoner in ons land extra vitamine D moeten innemen. De doelstelling van de extra inname van vitamine D is om de vitamine D bloedspiegel boven 100 nmol/L te brengen. Het is eenvoudig om de juiste adequate dosis individueel vast te stellen.

    Zonlicht op de huid is bij de mens de belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. In de zomermaanden is het zonlicht sterk genoeg, maar in de wintermaanden staat de zon laag en wordt er geen vitamine D in de huid aangemaakt. Vette vis (zalm, haring), levertraan en zuivel zijn de belangrijkste bronnen van vitamine D in de voeding. Afhankelijk van de leefstijl is bij bijna iedere Nederlander de vitamine D-bloedspiegel in de winter laag. Vitamine D zorgt voor sterke botten, maar blijkt ook in staat te zijn het ontstaan van kankerprocessen af te remmen. Bijna alle onderzoeken vermelden dat bij personen met een hoge vitamine D bloedspiegel, in vergelijking met personen met een vitamine D-gebrek, het risico op darmkanker en borstkanker tot wel 50% is verlaagd. Darmkanker ontstaat uit poliepen die gaan muteren in kwaadaardige cellen. Vitamine D beïnvloedt de genexpressie, waardoor de cellen in de poliepen niet veranderen in tumorcellen. Extra inname van vitamine D kan voorkomen dat darmkanker ontstaat.

    Dosering
    De Gezondheidsraad adviseert voor ouderen een dagelijkse inname van 800 IE voor het instandhouden van gezonde botten. Deze dosis is te laag om het risico op darmkanker te verlagen. De dosis vitamine D moet hoog genoeg zijn om een vitamine D-bloedspiegel te krijgen van 100 nmol/L. De vitamine D wordt dagelijks ingenomen in de vorm van een capsule gedurende het gehele jaar. Ookis het mogelijk om maandelijks een dosis vitamine D in te nemen als je bang bent om de dagelijkse inname te vergeten. Je kunt de dosis vitamine D het hele jaar innemen, omdat de bijdrage van het zonlicht op de vitamine D-bloedspiegel in de zomer beperkt is. Je kunt jarenlang de vastgestelde dosis vitamine D innemen, en het is uitgesloten dat de dosis leidt tot schade in het lichaam. Voor de juiste dosering en de controle kun je de huisarts raadplegen, of je komt op consult bij dr. H.C. van Prooijen (www. natuurarts-utrecht.nl). De prijs van de dagelijkse dosis vitamine D bedraagt € 0,20. Het verdient aanbeveling om op 50-jarige leeftijd te starten met de dosis vitamine D.

    Leefstijl
    Darmkanker komt steeds vaker voor. Men verwacht een stijging in 2020 naar 20.000 per jaar. Wij weten niet waarom poliepen bij de ene mens uitgroeien tot tumoren en bij de andere niet. Naast inname van vitamine D kunnen voedingsmaatregelen beslist helpen om darmkanker te voorkomen. Maak elke dag een keus uit de diverse koolsoorten. Neem broccoli bij voorkeur rauw en eet broccoli-kiemen uit de natuurwinkel op de boterham. Eet zo min mogelijk rood vlees en stop met roken. Een kleine investering kan voorkomen dat je rond je pensionering overlijdt aan uitgezaaide darmkanker (jaarlijks 5000 personen). Met het nu lopende bevolkingsonderzoek kan darmkanker eerder worden ontdekt, liefst voor hij is uitgezaaid, maar het onderzoek verlaagt niet het aantal nieuwe patiënten. Daar moet je vitamine D voor innemen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply