Vaatproblemen komen vaak voor. We kennen allemaal wel iemand in de omgeving met dikke enkels en voeten of vermoeide benen.
Onder de huid gelegen kronkelende aders waarin bloed achterblijft, noemen we ‘spataders’. Spataders zijn niet mooi en hebben ook een medische betekenis. Kleine spataders kunnen zich ontwikkelen tot grote spataders. Grote spataders kunnen zonder behandeling leiden tot chronische vaatproblemen of zelfs een ‘open been’. Steunkousen worden vaak voorgeschreven om het niet goed functionerende kleppensysteem in de aders te ondersteunen. De kousen duwen de klepjes, die het niet goed doen, naar elkaar, waardoor de afvloed van het bloed naar het hart weer beter wordt.
Er zijn een reeks vaatproblemen, met een zeer gevarieerd beeld. Een opsomming: zware benen, vermoeide benen, zwangerschapsproblemen, problemen met reizen, problemen rondom sporten, de oudere mens met ‘slechte’ vaten, kleine spatadertjes de zogenaamde ‘vatenbesenreiser’ en spataders. Deze problemen komen vaak voor bij ‘staande’ beroepen! Denk aan kappers, chirurgen en verkopers. Maar denk ook aan zwangerschap, sporten, lang reizen en oudere mensen die niet veel bewegen.
Preventie
Spataders en andere vaataandoeningen kunnen het beste voorkomen worden als er consequent steunkousen gedragen worden. Deze kousen, TEK (therapeutische elastische kousen), zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren en variaties. Ze zijn niet te onderscheiden van gewone sokken of panty’s! Ze zijn ook te combineren met een jurk, rok of sportoutfit.
Compressietherapie
Er bestaan 4 compressieklassen die afhankelijk van de aandoening toegepast worden. Compressieklasse I en II zijn voor de bovengenoemde problemen het meest voorgeschreven. Je moet je de kousen altijd laten voorschrijven. De arts en de huidtherapeut kunnen samen goed bedenken wat een goede compressie is voor de desbetreffende patiënt.
Reageer op dit artikel