Soms kan de ontwikkeling van je kind extra aandacht vragen. Thuis merk je dat er iets is, maar wat precies de oorzaak is, kun je niet zeggen. Op school zit de juf soms met de handen in het haar, want er zitten kinderen in haar klas die druk zijn en geen controle lijken te hebben over hun emoties. Bij andere kinderen zijn die emoties juist naar binnen gericht en is er sprake van bijvoorbeeld angst.
Beide problemen kunnen verregaande gevolgen hebben voor je kind en zijn of haar omgeving. Kunstzinnige therapie kan ondersteunend werken bij de behandeling van deze moeilijkheden.
In mijn praktijk werken kinderen aan hun hulpvraag door middel van beeldende activiteiten. Dat blijkt een goede manier om zich te uiten. Hun tekeningen, schilderingen of beelden van klei laten zien waar ze mee zitten. Vaak zie ik een bevestiging van wat er speelt, maar het kan ook een heel ander inzicht opleveren. Als kunstzinnig therapeute ben ik geschoold om deze beelden te interpreteren. Het is als het ware een taal, en door in deze taal verder te communiceren met het kind en specifieke opdrachten aan te bieden die aansluiten bij de problematiek of de hulpvraag, kan er een proces in werking worden gezet. Met kinderen werk ik vaak met verhalen waarbij ze zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon. Dit geeft het kind een herkenningspunt en geeft op indirecte wijze tips hoe het met zijn gevoelens of met een bepaalde situatie kan omgaan.
Reageer op dit artikel