Rate this post
  • Wat te doen bij ontstoken tandvlees?
    Rate this post

    Wanneer het gebit niet dagelijks goed wordt schoongehouden, ontstaat er een ontsteking van het tandvlees. We noemen dit ‘gingivitis’. Een gingivitis ontstaat heel snel en wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplaque zitten. Je kunt merken dat bij aanraking het tandvlees gemakkelijk gaat bloeden, bijvoorbeeld als de tanden worden gepoetst. Ook kun je zien dat het tandvlees slapper om de tanden zit, roder van kleur is en opgezwollen kan zijn. Doordat het tandvlees slapper om de tanden zit, blijft hier nóg gemakkelijker tand­plaque zitten, waardoor de ontsteking steeds erger wordt. Daarnaast kun je merken dat je een slechte adem of vieze smaak in de mond hebt.

    Als bij een gingivitis de tanden niet goed worden schoongemaakt, zie je dat de ontsteking ernstiger wordt. Op den duur kan het kaakbot gaan meespelen in de tandvleesontsteking. We spreken dan van een ‘parodontitis’. Je ziet dat het tandvlees losser om de tanden heen gaat zitten en de ruimte tussen de tand en het tandvlees dieper wordt. Deze ruimte noemen we een ‘pocket’. Bij parodontitis zie je dat er verdiepte pockets ontstaan doordat het kaakbot waar de tanden in vaststaan wordt afgebroken. Er blijft steeds meer tandplaque zitten en er ontstaat tandsteen in de pocket. Op deze manier wordt de ontsteking steeds ernstiger en kunnen tanden en kiezen zelfs los gaan staan of verschuiven in de kaak.

    Het is erg lastig om zelf een tandvleesontsteking te ­herkennen. De mondhygiënist kan beoordelen of je last hebt van gingivitis of parodontitis, en kan je helpen om weer gezond tandvlees te krijgen.
    Om tandvleesontstekingen te voorkomen en een gezonde mond te krijgen of te behouden, is het dus belangrijk om het gebit goed te onderhouden. Maar hoe doe je dat op de juiste manier? Daarom hierna enkele tips hoe je je gebit moet schoonmaken.

    Poetsen
    Het liefst poets je elektrisch. Dan maak je je gebit het beste schoon. Vooral een rond borsteltje werkt erg goed. Je poetst ook 2 keer per dag. Belangrijk bij elektrisch poetsen is dat je de borstel het werk laat doen en laat stilstaan tegen de tand aan. Je hoeft enkel mee te draaien tot tussen de tanden en kiezen in. De tand verdeel je vanaf de buitenkant, maar ook vanaf de binnenkant in 3 vlakken. Je blijft op elk vlak 3 tellen staan. Op deze manier neem je alle vlakken van je tand of kies mee. Een vaste volgorde is aan te raden. Zo sla je niks over. En natuurlijk poets je ook bovenop je kiezen.

    Ragers
    Zorg ervoor dat de rager precies tussen de tanden past. Dan maakt deze het beste schoon. Door de rager diagonaal te gebruiken, zorg je ervoor dat die nog beter schoonmaakt tussen de tanden. Je steekt de rager recht tussen de tanden in en gaat vervolgens 5 keer langs de ene zijde van de tand en 5 keer langs de andere zijde van de tand. Je borstelt dus tussen de tanden.

    Tandenstokers
    De tandenstoker is driehoekig van vorm en van hout. Houd de stoker vast met de duim en wijsvinger en steek de stoker tussen de tanden tot hij vastzit. Zorg ervoor dat de platte zijde van de stoker tegen het tandvlees aan zit. Vervolgens maak je een zagende horizontale beweging en ‘schuur’ je de tandplaque van je tanden. Ook hier geldt: door de stoker diagonaal te gebruiken maak je beter schoon, dus 5 keer langs de ene zijde van de tand en 5 keer langs de andere zijde. Door de stoker wat nat te maken van tevoren, kan hij minder snel breken.

    Naast deze hulpmiddelen zijn er nog meer tips en trucs om je gebit goed te onderhouden. Het is daarom altijd raadzaam om samen met de mondhygiënist te kijken wat voor jou het beste is en hoe je dit moet doen. Want voor alle hulpmiddelen is het van belang om dit met beleid en op de juiste manier te doen, anders kun je je tandvlees beschadigen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply