Rate this post
  • Wat weet jij van de bacteriën en virussen in Nederland?
    Rate this post

    Pneumokokken, meningokokken, haemophilus influenzae type b (Hib), influenzavirus (griep), mycobacterium en tuberculosis. Komt dit jou bekend voor? Of weet jij wat het betekent en wat er allemaal bij komt kijken? Om je maar meteen het antwoord te geven: dit zijn bacteriën en virussen die allemaal soortgelijke infecties kunnen veroorzaken. En nee, helaas, Nederland – net als vele andere landen – is niet immuun voor de effecten van deze bacteriën en virussen. Nieuwsgierig naar de effecten, wat je ertegen kan doen en hoe het in Nederland ervoor staat? Lees dan vooral verder!

    – Laten we beginnen bij pneumokokken. Pneumokokken zijn bacteriën die verschillende soorten ziekten kunnen veroorzaken. Ze zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal longontstekingen, bloedvergiftiging en meningitis gevallen in Nederland, vooral onder de oudere bevolking en jonge kinderen. Daarom beveelt de Gezondheidsraad pneumokokken vaccinatie aan voor kinderen en mensen ouder dan 60. Hier zijn verschillende vaccins voor, afhankelijk van jouw leeftijd, vaccinatie-geschiedenis en gezondheidsstatus. Hierover vind je meer op de site van Prikwijzer!

    Meningokokken zijn bacteriën die ook hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken, evenals bloedvergiftiging (sepsis). Meningokokkenziekte heeft ook verschillende uitbraken in Nederland veroorzaakt. De meest recente was in 2018 toen een toename van meningokokken groep W-ziekte leidde tot een verandering in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin tegen meningokokken C werd vervangen door een vaccin dat beschermt tegen de groepen A, C, W en Y. Net als bij pneumokokken, is er een vaccin beschikbaar om tegen enkele stammen van meningokokken te beschermen.

    Haemophilus influenzae type b (Hib): Deze bacterie kan ook verschillende ernstige ziekten veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en epiglottitis (een ernstige keelinfectie). Haemophilus influenzae type b (Hib) was ooit een van de meest voorkomende oorzaken van bacteriële meningitis bij kinderen in Nederland, maar het aantal gevallen is drastisch verminderd sinds de introductie van de Hib-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma in 1993. Ook hierbij is er een vaccin beschikbaar om tegen Hib te beschermen.

    Influenzavirus (griep): Het influenzavirus veroorzaakt elk jaar een griepseizoen in Nederland, wat kan leiden tot ernstige ziekte bij risicogroepen zoals ouderen en mensen met chronische ziekten. Daarom wordt er jaarlijks een griepvaccin aangeboden aan deze risicogroepen. Er is een jaarlijks griepvaccin beschikbaar dat tegen verschillende stammen van het influenzavirus beschermt.

    Mycobacterium tuberculosis: Dit is de bacterie die tuberculose veroorzaakt. Hoewel tuberculose voornamelijk de longen infecteert, kan het ook andere delen van het lichaam aantasten. Hoewel niet zo wijdverbreid als vroeger, blijft in Nederland aanwezig, vooral onder mensen die uit landen met hoge tuberculose-incidenten komen. Er is een vaccin beschikbaar, het BCG-vaccin, dat enige bescherming biedt tegen ernstige vormen van tuberculose bij kinderen.

    Kortom, elk van deze ziekten kan ernstig zijn en kan levensbedreigend zijn, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Vaccinatie is een belangrijk middel om deze ziekten te voorkomen. Het is belangrijk om met uw zorgverlener te praten over welke vaccins voor u of uw kinderen geschikt zijn.

    Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland.
    NL-NON-01940

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply