Iedere dag doe je allerlei handelingen, zoals aan- en uitkleden, huishoudelijke taken, boodschappen, werken en nog veel meer. Deze activiteiten zijn vanzelfsprekend, totdat je te maken krijgt met een tijdelijke of chronische beperking. Het normaal functioneren gaat moeilijker. Met de hulp van een ergotherapeut kun je, door middel van advies en behandeling, zo zelfstandig mogelijk blijven in het dagelijks leven.
Anne Bontje is ergotherapeut en behandelt iedereen vanaf 18 jaar met een tijdelijke of chronische beperking, die als gevolg hiervan handelingsproblemen ervaren.
Anne: ‘Bij een tijdelijke beperking kun je bijvoorbeeld denken aan herstel na een operatie of aan lichamelijke klachten na een val. Met een ‘chronische beperking’ wordt bedoeld dat je een blijvende aandoening hebt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen met reuma, longproblemen, spieraandoeningen, hersenbloeding of dementie.’
Waaruit kan de behandeling bestaan?
‘Het uitgangspunt van ergotherapie is dat de cliënt zo zelfstandig mogelijk blijft en zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Tijdens het eerste gesprek, de intake, vraag ik daarom eerst hoe het dagelijks leven van de cliënt eruitziet en wat de problemen zijn die hij of zij ondervindt. Dit gesprek vindt bij de cliënt thuis plaats of in mijn praktijk. In samenspraak met de cliënt worden er doelen opgesteld die de cliënt wil bereiken, bijvoorbeeld weer zelfstandig kunnen koken, boodschappen doen of zich over langere afstanden buitenshuis verplaatsen. Hierna wordt de behandeling gestart.’
De behandeling kan bestaan uit advies, training en/of begeleiding. Bij ‘advies’ kun je bijvoorbeeld denken aan hulpmiddelen, woningaanpassingen, houdingsadviezen of het voorkomen van vallen in en buitenhuis.
‘Training’ kan bestaan uit het leren omgaan met een hulpmiddel bijvoorbeeld een scootmobiel of steunkoushulpmiddelen. Bij ‘begeleiding’ kun je denken aan ondersteuning bij het aanvragen van vergoeding van hulpmiddelen bij de zorgverzekeraar of gemeente.
Verwijzing en vergoeding
Ergotherapie is direct toegankelijk. Dat betekent dat je geen verwijzing van een arts nodig hebt voor het maken van een afspraak met Anne.
Ergotherapie wordt voor maximaal 10 uur per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, worden mogelijk meer uren vergoed.
Over Ergotherapie Bontje
Anne Bontje is sinds 2013 werkzaam als ergotherapeut en is vorig jaar haar eigen praktijk gestart. Haar werkgebied bestaat onder andere uit Leiden, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Sassenheim, Valkenburg, Katwijk en Rijnsburg. Overleg over nabije plaatsen is altijd mogelijk.
Anne: ‘Ik heb altijd al een eigen praktijk gewild en vind het belangrijk om de cliënten te bezoeken op de plaatsen waar zij hun problemen ondervinden. Ik vind het een heel dankbaar beroep, omdat je mensen een stuk van hun zelfstandigheid kan teruggeven. Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen!’
Reageer op dit artikel